DISTRIBUIȚI
XINHOA

Miniştrii de externe saudit şi iranian au avut o discuţie telefonică cu ocazia începerii Ramadanului, dând asigurări că se vor întâlni ‘în curând’ în vederea redeschiderii ambasadelor celor două ţări, prevăzută în acordul de reconciliere semnat recent, a anunţat joi diplomaţia de la Riad, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul saudit Faysal bin Farhan Al Saud l-a sunat pe omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian şi cei doi ‘s-au felicitat reciproc cu ocazia lunii sfinte a Ramadanului’, care începe joi, a transmis Ministerul de Externe saudit într-un comunicat postat pe Twitter.


Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

‘Cei doi miniştri au convenit să organizeze în curând o reuniune bilaterală spre a deschide calea redeschiderii ambasadelor şi consulatelor’ în cele două ţări, adaugă Riadul.

Această întâlnire constituie următoarea etapă în restabilirea relaţiilor între cei doi rivali, anunţată la 10 martie şi facilitată de medierea Chinei.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit au rupt relaţiile în urmă cu şapte ani după atacarea unor misiuni diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui celebru cleric şiit.

Acordul între cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu prevede mai ales redeschiderea reciprocă a ambasadelor, precum şi angajamentul fiecăreia de a respecta suveranitatea celeilalte şi de a nu se amesteca în ‘afacerile interne’. El prevede de asemenea punerea în aplicare a acordurilor de securitate şi de cooperare economică semnate în urmă cu peste 20 de ani.

Cele două state, bogate în hidrocarburi, susţin tabere opuse în mai multe conflicte din regiune, precum cele din Siria şi Yemen.

Apropierea lor a provocat surpriză şi speranţa unei reconcilieri între părţile beligerante în aceste ţări şi chiar a unei eventuale încheieri a conflictelor.

Tot în acest context, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a primit duminică o invitaţie din partea regelui Salman al Arabiei Saudite, pe care a salutat-o.

Ulterior, ministrul de externe iranian a declarat că ‘trei locuri’ au fost propuse ‘pentru această întâlnire’, fără a le preciza.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

Pe plan geopolitic, acordul marchează angajamentul în creştere al Chinei în Orientul Mijlociu, Beijingul fiind perceput până acum ca reticent să se implice în dosarele spinoase din regiune.

Această schimbare de paradigmă ar putea să pună sub semnul întrebării dominaţia Statelor Unite în Orientul Mijlociu, consideră analişti.