DISTRIBUIȚI
Facebook

Ministrul de externe german Heiko Maas consideră că acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iran este în continuare relevant şi că şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană îşi vor reafirma angajamentul faţă de această înţelegere, în pofida anunţului Teheranului privind abandonarea ultimei restricţii pe care o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Noi credem că acest acord are în continuare sens pentru că obligă Iranul să nu dezvolte niciun fel de arme nucleare. Prin urmare, vrem ca acest acord să aibă un viitor, dar are un viitor doar dacă există adeziune la el şi aşteptăm acest lucru de la Iran’, le-a declarat Maas reporterilor la Bruxelles, la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe din UE.


Citește și : Comisia Europeană aşteaptă o anchetă credibilă în tragedia aeriană din Iran

Heiko Maas a mai spus că este necesară o anchetă aprofundată cu privire la cauzele prăbuşirii avionului ucrainean în apropiere de Teheran, ministrul german apreciind că motivele tragediei nu pot fi ‘ascunse sub masă’.

La rândul său, şeful diplomaţiei slovace, Miroslav Lajcak, a afirmat că acordul nuclear cu Iranul nu este mort şi că, la reuniunea de la Bruxelles, omologii săi se vor concentra pe găsirea căilor de a readuce Teheranul în această înţelegere.

‘Măsurile pe care le-au anunţat (iranienii) sunt reversibile şi verificarea din partea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) este în desfăşurare, dar nu ne bucură faza a 5-a care a fost anunţată’, le-a spus Lajcak reporterilor, referindu-se la renunţarea la limitarea numărului de centrifuge.

‘Nu este sfârşitul jocului. Sperăm că putem ajuta Iranul să revină în joc’, a completat ministrul slovac.

Citește și : Un ministru bulgar a demisionat după o noapte în arestul poliţiei