DISTRIBUIȚI

Miniştrii afacerilor externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei, Suediei şi Ucrainei, reuniţi la Kiev luni, condamnă cu fermitate, într-o declaraţie comună, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a provocat suferinţe enorme poporului ucrainean, a subminat securitatea şi stabilitatea în Europa şi reprezintă un atac grav la adresa ordinii noastre internaţionale bazate pe reguli, şi cer încetarea imediată a agresiunii militare, precum şi retragerea completă, imediată şi necondiţionată a forţelor şi echipamentelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Ucrainei, potrivit agerpres.  

Cei şapte miniştri au vizitat Kievul cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre ale NATO care are loc marţi şi miercuri la Bucureşti.


Citește și:  Biden cere Congresului să BLOCHEZE o grevă majoră în transportul feroviar

Semnatarii declaraţiei comune dau asigurări că nu vor recunoaşte niciodată tentativa ilegală a Rusiei de anexare a teritoriilor Ucrainei, inclusiv a Crimeei, şi subliniază că Ucraina are dreptul inerent la autoapărare pentru a-şi asigura independenţa şi suveranitatea şi pentru a-şi restabili integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

”Vom continua să lucrăm împreună pentru a oferi sprijin politic şi practic pentru a asigura capacitatea Ucrainei de a-şi apăra independenţa şi integritatea teritorială”, se spune în declaraţia comună publicată luni seara pe site-ul Ministerului de Externe al Ucrainei. Miniştrii avertizează, totodată, că ”statele care ajută sau asistă cu bună ştiinţă un alt stat în comiterea unor fapte ilicite la nivel internaţional poartă răspundere internaţională pentru acest lucru”.

Şefii diplomaţiilor reuniţi la Kiev susţin necesitatea de a continua să fie impuse costuri economice Rusiei şi altor ţări, persoane sau entităţi care sprijină războiul de agresiune al Moscovei. ”Ar trebui să continuăm să creştem costurile pentru Rusia până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul Ucrainei, recunoscut internaţional, şi până când agresiunea rusă va înceta”. De asemenea, subliniază importanţa limitării eliberării de vize Schengen şi de vize naţionale pentru cetăţenii ruşi în Uniunea Europeană.

De asemenea, se angajează să continue eforturile pentru a sprijini reconstrucţia infrastructurii ucrainene distruse şi să acorde ajutor umanitar pentru ca ucrainenii să poată trece cu bine prin iarnă.

”Ne exprimăm disponibilitatea noastră de a sprijini întreprinderile să investească în Ucraina şi susţinem continuarea măsurilor actuale de liberalizare a comerţului pentru Ucraina. Suntem pregătiţi să ne consolidăm în continuare sprijinul în domeniul comerţului. /…/ Vom continua să colaborăm îndeaproape pentru a asigura un sprijin politic, financiar şi militar puternic pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Citește și: Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027

 

Totodată, miniştrii îşi reafirmă ”angajamentul comun şi sprijinul neclintit faţă de integrarea europeană a Ucrainei”, apreciind că o Ucraină puternică, independentă şi prosperă este esenţială pentru viitorul securităţii europene”.