DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe ai celor opt state membre ale Consiliului Arctic, printre care Rusia şi SUA, s-au reunit marţi la Rovaniemi, în nordul Finlandei, aproape de Cercul Polar, relatează dpa, potrivit agerpres.

Reuniunea pune capăt celor doi ani ai preşedinţiei finlandeze a Consiliului, mandatul urmând a fi preluat de Islanda.


Citește și: Ca la turci! Autoritatea electorală decide REPETAREA alegerilor din Istanbul

În deschiderea întâlnirii, ministrul de externe al ţări gazdă, Timo Soini, a declarat că, în calitate de preşedinte al Consiliului, Finlanda a impulsionat cooperarea în domeniul meteorologic. ‘Îmbunătăţirea observaţiilor meteorologice ajută la consolidarea ştiinţei climatului’, a subliniat el.

Alte domenii pe care Finlanda a pus accentul au fost educaţia, conectivitatea şi protecţia mediului, inclusiv reducerea aşa-numitelor emisii de negru de fum, a mai arătat ministrul Timo Soini. Aceste emisii se referă la depunerile pe gheaţă şi zăpadă provenite din arderea cărbunelui şi altor combustibili, care accelerează topirea, dat fiind că suprafeţele mai închise la culoare absorb mai multă căldură.

Regiunea Arcticii se încălzeşte într-un ritm dublu faţă de restul planetei, ceea ce conduce la o pierdere rapidă de gheaţă din calota glaciară şi banchize.

Topirea gheţii a deschis noi rute de transport în zona Arcticii, care ascunde resurse energetice şi minerale încă neexplorate.

Din Consiliul Arctic fac parte Canada, Danemarca (inclusiv Groenlanda şi Insulele Feroe), Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi Statele Unite, fiind însă reprezentate şi populaţiile arctice indigene.

Citește și: Popularitatea lui Trump sare de 45%, o premieră de când a devenit președintele SUA

La Rovaniemi, miniştrii prezenţi au avut şi întâlniri bilaterale, cea mai importantă fiind desfăşurată cea între secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, în contextul divergenţelor care separă cele două ţări în privinţa crizei din Venezuela.

Înaintea reuniunii ministeriale, Mike Pompeo s-a mai întâlnit cu omologii săi finlandez, canadian şi danez.

Din Finlanda, secretarul de stat al SUA se va îndrepta spre Berlin.