DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe din G7, grupul celor mai industrializate state din lume, s-au reunit vineri la Dinard, pe coasta bretonă din vestul Franţei, pe o ploaie persistentă, pentru discuţii axate pe combatarea inegalităţilor la nivel mondial, o întâlnire de la care absentează însă secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Există un proverb în Franţa care spune ‘nuntă ploioasă, căsnicie fericită’, aşa încât o să urez ‘G7 ploios, G7 fericit’, a declarat în deschiderea reuniunii şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, declanşând râsetele omologilor săi.


Citește și : Trump va lipsi din nou de la dineul „plictisitor” şi „prea negativ” al corespondenţilor la Casa Albă

Majoritatea miniştrilor au sosit în Bretania venind de la Washington, unde a avut loc joi o reuniune a NATO.

Singura absenţă, una remarcată, este cea a secretarului de stat Mike Pompeo, reţinut la New York de o întâlnire cu preşedintele băncii Goldman Sachs.

SUA l-au trimis la această reuniune pe numărul 2 al Departamentului de Stat, John Sullivan, un nivel de reprezentare inferior interpretat drept un semn al indiferenţei Washingtonului faţă de instanţele internaţionale după accederea lui Donald Trump la Casa Albă.

‘Vom regreta toţi că el nu se află astăzi împreună cu noi, dar foarte competentul său adjunct este aici’, a comentat ministrul canadian Chrystia Freeland, de faţă cu jurnaliştii.

‘Bineînţeles că Statele Unite sunt foarte importante, dar am discutat deja un număr de subiecte cu Pompeo în ultimele zile. Nu avem niciun motiv să credem că Statele Unite nu se implică în formatul G7’, a declarat ministrul german Heiko Maas, în timp ce o sursă diplomatică franceză a subliniat că John Sullivan l-a înlocuit deja pe Pompeo la reuniunea similară organizată sub preşedinţia canadiană.

De amintit că summitul G7 desfăşurat în 2018 în Canada s-a încheiat cu un eşec, Donald Trump refuzând să semneze comunicatul final din cauza unor diferende în materie comercială.

Timp de două zile, miniştrii de externe vor discuta în Bretania despre lupta împotriva inegalităţilor la nivel global, tema centrală a preşedinţiei franceze a G7, dar şi despre ingerinţele externe în societăţile democratice şi în crizele regionale.

Vor fi abordate, de asemenea, modalităţi de sporire a sprijinului G7 pentru ‘operaţiunile africane de pace şi de luptă împotriva traficurilor în Sahel’, a precizat Jean-Yves Le Drian.

Citește și : Erdogan: Turcia va cumpăra rachetele ruseşti S-400. Argumentele SUA sunt foarte eronate

‘Obiectivul este să încurajăm un efort continuu, inclusiv financiar, pentru Sahel’, a indicat o sursă diplomatică franceză. Parisul are angajaţi în regiune 4.500 de militari în lupta împotriva jihadiştilor.

Reuniunea ministerială, ce va pregăti summitul G7 programat în august la Biarritz, urmează să adopte trei declaraţii, privind lupta împotriva violenţelor sexuale asupra femeilor în zone de conflict, ‘comportamentele responsabile’ în spaţiul cibernetic şi traficanţii în Sahel.