DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a înlocuit vineri doi miniştri însărcinaţi cu forţele de securitate, printr-un anunţ surpriză care vine la o zi după o conferinţă de pace de la Moscova unde comunitatea internaţională a pledat în favoarea unei reduceri a violenţelor, relatează AFP, potrivit agerpres

Palatul prezidenţial a anunţat într-un comunicat că şeful Statului Major, generalul Mohammad Yasin Zia, va ocupa de acum, în paralel şi temporar, şi funcţia de ministru al Apărării, înlocuindu-l pe Asadullah Khalid, care ar suferi de grave probleme de sănătate.


Citește și : China începe procesul celor doi spioni canadieni

Un fost guvernator al provinciilor Kandahar şi Nangarhar, Hayatullah Hayat, îl înlocuieşte la rândul său pe Masoud Andarabi ca ministru de Interne, având ca misiune să îmbunătăţească „situaţia securităţii” din ţară.

Remanierea survine la o zi după o întâlnire la Moscova între emisari ai Kabulului şi ai talibanilor, în prezenţa reprezentanţilor rus, chinez, pakistanez şi american, având ca scop relansarea procesului de pace, în prezent blocat.

La finalul reuniunii, mediatorii internaţionali au făcut apel „la toate părţile aflate în conflict în Afganistan să reducă nivelul de violenţă, iar mişcarea talibană să nu iniţieze ofensiva de primăvară”, care pune la încercare în fiecare an forţele de la Kabul.

Violenţele s-au intensificat în ultimele luni în întregul Afganistan, în ciuda lansării în septembrie, la Doha, a discuţiilor de pace între guvern şi talibani.

În zonele rurale au loc numeroase lupte, iar la Kabul exploziile sunt aproape zilnice.

Citește și : Preşedintele Germaniei îi decorează pe fondatorii BioNTech

Preşedintele american Joe Biden trebuie să decidă dacă va confirma sau nu retragerea până la 1 mai a trupelor americane încă desfăşurate în Afganistan, în conformitate cu acordul semnat în februarie 2020 la Doha cu insurgenţii de fosta administraţie, a preşedintelui Donald Trump.

Biden a declarat miercuri că acest termen limită va fi „dificil de respectat”, iar Washingtonul le-a propus recent părţilor aflate în conflict să formeze un guvern de tranziţie care să îi includă şi pe talibani.