DISTRIBUIȚI
AFP/Getty Images

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre întărirea misiunii Alianţei în Afganistan, revizuirea structurii de comandă a organizaţiei ca răspuns la ameninţările ruseşti şi despre criza nord-coreeană, relatează agenţia dpa, conform agerpres.

Reuniunea ministerială de două zile va fi prima întrunire la nivel înalt a NATO de la anunţarea de către preşedintele american Donald Trump în luna august a unei noi strategii pentru Afganistan, strategie ce pune pe primul plan urmărirea şi uciderea teroriştilor.


Citeşte şi: SCANDAL uriaş în UK. Activităţile Prinţului Charles apar în ‘Paradise Papers’. Casa Regală reacţionează prompt

Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirma că organizaţia militară are în vedere o creştere a numărului de militari din cadrul misiunii NATO ”Resolute Support” (RS) din Afganistan de la 13.000 la 16.000.

Circa jumătate din trupele adiţionale vor veni din SUA şi din celelalte ţări ale NATO. Noile trupe nu vor participa la misiuni de luptă, ci vor continua să instruiască, să acorde asistenţă şi consultanţă forţelor afgane.

Se aşteaptă, de asemenea, ca miniştrii apărării din NATO să convină un plan privind crearea unor noi structuri de comandă pentru deplasarea de trupe şi echipamente cât mai repede posibil peste Atlantic şi în interiorul Europei. Demersul survine ca răspuns la tensiunile crescânde cu Rusia.

Subiectul referitor la Coreea de Nord se va afla de asemenea pe agenda discuţiilor la dineul de lucru de joi. ”Ei (nord-coreenii) reprezintă o ameninţare pentru aliaţii NATO, pentru partenerii noştri şi pentru regimul internaţional de neproliferare nucleară. Avem capabilităţile şi determinarea de a răspunde la orice agresiune”, declara Stoltenberg.