DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a recomandat ca miniştrii şi diplomaţii să nu participe la reuniunea anuală a Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor de luna viitoare de la New York din cauza riscului epidemiei de coronavirus, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Peste 7.000 de persoane participă de obicei la reuniunea anuală, care este dedicată promovării egalităţii de gen şi a emancipării femeilor. Evenimentul urmează să aibă loc în perioada 9 – 20 martie.


Citește și : Turcia afirmă că a distrus o ‘instalaţie de arme chimice’ în nord-vestul Siriei

Preşedintele comisiei, ambasadorul Armeniei la ONU, Mher Margaryan, a declarat într-o scrisoare adresată statelor membre ONU că Antonio Guterres le-a recomandat acestora „să scurteze şi să reducă dimensiunea sesiunii” şi a anulat zeci de evenimente secundare.

„De asemenea, el a recomandat ferm ca înalţii oficiali să nu călătorească la sediul ONU (de la New York) pentru sesiune”, a mai scris Margaryan.

Biroul Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor a propus ca statele membre să fie de acord cu recomandările lui Guterres în cadrul unei reuniuni luni.

Citește și : O delegaţie a PE care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh afirmă că a primit ameninţări cu moartea

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Antonio Guterres a făcut aceste
recomandări dată fiind „propagarea rapidă a coronavirusului” şi „necesitatea de a echilibra activitatea ONU cu îngrijorările legate de sănătatea publică”.

Însă chiar şi în format redus, Comisia va putea „adopta decizii şi îşi va exercita mandatul” în cadrul acestei sesiuni, care urmează să se încheie pe 20 martie, a mai spus el.