DISTRIBUIȚI
Flag of the NATO, Huffington Post

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO, care se reunesc miercuri la Bruxelles, ar urma să aprobe crearea unor noi structuri de comandă pentru coordonarea mişcărilor de trupe şi echipamente peste Atlantic şi în Europa, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stolenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, transmite agerpres .

Stoltenberg a menţionat că adaptarea structurilor de comandă ale Alianţei Nord-Atlantice este necesară ‘atunci când tensiunile cresc din nou’, el făcând referire la sporirea ameninţării ruse.


”Trebuie să fim capabili să deplasăm forţe, trupe peste Atlantic, din America de Nord în Europa. Capacitatea noastră de a muta forţe este esenţială pentru descurajare şi pentru apărarea colectivă”, a adăugat oficialul NATO.

Citiți și : O sută de ţări invitate să participe la Summitul pentru climă de la Paris, însă Donald Trump încă nu a primit invitația

Una dintre noile structuri de comandă se va concentra pe protejarea liniilor maritime peste Atlantic, iar o alta va îmbunătăţi deplasarea de forţe şi echipamente în interiorul Europei. Nu s-a decis deocamdată unde vor fi localizate centrele de comandă.

Schimbările în structura de comandă a NATO vor include recunoaşterea ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice şi dezvoltarea mijloacelor de apărare şi descurajare a unor astfel de atacuri.

În timpul reuniunii din 8-9 noiembrie, miniştrii apărării vor mai discuta despre misiunea ‘Resolute Support’ din Afganistan, la are participă 13.000 de militari străini, şi despre situaţia din Coreea de Nord.

Referitor la misiunea ‘Resolute Support’, Jens Stoltenberg a spus că NATO intenţionează să aducă la 16.000 numărul militarilor participanţi, care vor continua să instruiască, să ajute şi să consilieze forţele afgane. Aproximativ jumătate dintre cei 3.000 de militari suplimentari vor fi furnizaţi de SUA.

În marja reuniunii miniştrilor apărării din NATO, secretarul american al apărării James Mattis va prezida o reuniune a Coaliţiei globale împotriva grupării Statul Islamic.