DISTRIBUIȚI
Epoch Times Romania

Ministerul ucrainean al Apărării a anulat miercuri un ordin emis cu o zi în urmă şi care le interzicea bărbaţilor cu vârsta de încorporare, între 18 şi 60 de ani, să-şi părăsească localitatea de reşedinţă fără încuviinţarea comisariatului militar de care aparţin, transmite agenţia DPA, potrivit agerpres

Ordinul dat în baza unei legi din anul 1992 privind mobilizarea a fost primit cu numeroase critici şi însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut revocarea lui.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

În cele din urmă, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a anunţat miercuri pe Telegram anularea ordinului.

Statul Major ucrainean anunţase marţi acest ordin, regăsit şi într-o postare pe contul său oficial de Facebook care a atras apoi o serie de comentarii critice. Ministerul ucrainean al Apărării era acuzat în acestea de ”idioţenie”, atrăgându-i-se atenţia că decizia ar putea încuraja corupţia din cadrul comisariatelor militare şi ar amplifica haosul economic, întrucât şoferi de camioane şi autobuze nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

Numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte. În urma invaziei ruse, zeci de mii de bărbaţi care au vârsta de încorporare au fugit în zone mai sigure din vestul Ucrainei.

După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, gărzile de frontieră reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine.