DISTRIBUIȚI
Al Bawaba

Şeful diplomaţiei siriene, Walid Muallem, urmează să efectueze o vizită la Moscova la sfârşitul lunii august, a făcut cunoscut sâmbătă Ministerul rus de Externe, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Walid Muallem şi delegaţia pe care o va conduce se vor deplasa la Moscova „în cadrul a două comisii interguvernamentale ruso-siriene”, declarase anterior ambasadorul sirian în Rusia, Riyad Haddad, pentru agenţiile ruse.


Citește și : Egipt: Patru jihadişti ucişi în atacul asupra unui post de poliţie în peninsula Sinai

Ministerul rus de Externe a confirmat pentru agenţia TASS această vizită, fără să anunţe datele exacte.

Rusia, care intervine militar în Siria în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, i-a acuzat sâmbătă rebelii sirieni că pregătesc un atac chimic în provincia Idleb – ultimul fief al insurgenţilor din ţară – pentru a putea apoi să acuze regimul de la Damasc şi a oferi un pretext statelor occidentale să lovească poziţii ale armatei siriene în regiune.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, John Bolton, a avertizat în această săptămână că Washingtonul va reacţiona „foarte puternic” în cazul în care armata siriană va recurge la arme chimice în ofensiva sa pentru recucerirea provinciei Idleb.

Ankara a atenţionat Moscova vineri, cu ocazia unei vizite efectuate în capitala Rusiei de o importantă delegaţie turcă, în legătură cu o posibilă „catastrofă” în cazul unei „soluţii militare” la Idleb.

Citește și : Preşedintele Erdogan face apel la unitate și solidaritate în faţa atacurilor asupra „independenţei economice” a Turciei

O ofensivă a regimului sirian asupra acestei provincii de la graniţa cu Turcia pare iminentă, dar puţin probabilă fără acordul autorităţilor de la Ankara, un aliat tradiţional al rebelilor. Negocierile din Rusia şi Turcia s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Peste 350.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi câteva milioane s-au refugiat de la începutul războiului din Siria, în 2011, reaminteşte AFP.