DISTRIBUIȚI
Wikiwand

Ministerul rus al Apărării a dat publicităţii marţi seara o înregistrare video care arată cum nava antisubmarin de mare capacitate „Amiral Vinogradov” alungă – potrivit Moscovei – distrugătorul USS John S. McCain din apele teritoriale ale Federaţiei Ruse în Golful Petru cel Mare din Extremul Orient rus, relatează agenţiile de presă Interfax şi RIA Novosti, potrivit agerpres.   

Rusia a acuzat – marţi – nava USS John S. McCain că i-ar fi încălcat apele teritoriale în Extremul Orient rus, notează AFP.


Citește și : Poliția germană a întrerupt o înmormântare la care participau 400 de persoane

Distrugătorul american USS John S. McCain, care se afla de mai multe zile în Marea Japoniei, „a încălcat apele teritoriale ale Federaţiei Ruse în Golful Petru cel Mare”, a afirmat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Incidentul a avut loc marţi, la ora 03:17 GMT, nava americana avansând 2 km dincolo de frontiera maritimă, potrivit ministerului.

Nava antisubmarin rusească „Amiral Vinogradov” din cadrul Flotei ruse din Pacific a trimis un avertisment distrugătorului american, ameninţându-l cu un impact frontal pentru a-l îndepărta din apele teritoriale ruse, se afirmă în comunicatul Ministerului rus al Apărării. Nava americană a revenit imediat în apele neutre, se mai spune în text.

La rândul său, Flota Pacificului americană a indicat într-un comunicat că distrugătorul USS John S.McCain „îşi afirmase drepturile de a naviga” în aceasta zonă disputată din 1984 pe care Statele Unite nu o recunosc ca făcând parte din apele teritoriale ruseşti.

Incidentele între nave ale celor două ţări, care se acuză reciproc de manevre periculoase, se produc la intervale regulate, dar mai des în Marea Baltică şi în Marea Mediterană.

Citește și : Austria înregistrează un record de decese de coronavirus și anunță când va începe vaccinarea în masă a populației

În vara anului 2019, un crucişător american şi un contratorpilor rus s-au apropiat periculos în Marea Chinei, potrivit armatelor rusă şi americană, care şi-au atribuit reciproc responsabilitatea incidentului.