DISTRIBUIȚI
Syria Scope

Guvernul Rusiei a autorizat ministerul apărării să deschidă un birou în Serbia, informează Reuters marţi. Hotărârea de guvern, datată 15 octomrbie şi semnată de premierul Mihail Mişustin, precizează că şeful biroului va acorda asistenţă pentru rezolvarea problemelor militare şi tehnice privind cooperarea bilaterală, potrivit agerpres.

După ce acordul va fi semnat de ambele părţi, oficialul rus din Serbia va putea vizita unităţi militare sârbe care folosesc armament şi echipament rusesc.


Citește și : Singapore ‘dă drumu’ la nunţi’, dar toţi participanţii vor fi testaţi pentru coronavirus

Serbia face eforturi de aderare la Uniunea Europeană şi şi-a suspendat luna trecută, pentru o jumătate de an, exerciţiile militare comune cu forţe străine, în urma presiunilor de la Bruxelles pentru renunţarea la manevrele alături de Rusia şi Belarus. Pe de altă parte, menţionează Reuters, Moscova insistă asupra extinderii legăturilor militare cu Belgradul, aliatul său tradiţional din Balcani.

Ministerul sârb al apărării a emis marţi un comunicat în care arată că a început deja ‘o procedură legală premergătoare încheierii acordului’.

Citește și : Rusia face un compromis major de dragul tratatului New START

Forţele armate sârbe sunt dotate în majoritate cu tehnologie militară de origine ex-sovietică. Serbia a achiziţionat în ultimii ani din Rusia avioane de luptă MiG-28 şi elicoptere de atac Mi-35, tancuri T-72 şi transportoare blindate de trupe.

În 10 octombrie, armata sârbă a efectuat manevre de amploare, făcând demonstraţii de utilizare a armamentului rusesc, inclusiv sistemul antiaerian Panţir, precum şi drone de luptă achiziţionate recent din China.