DISTRIBUIȚI
japanbullet.com

Ministerul japonez al Apărării a cerut vineri un buget record pentru anul viitor vizând consolidarea forţei sale aeriene şi a scutului antirachetă împotriva ameninţărilor persistente ale Coreii de Nord şi Chinei, informează France Presse, potrivit agerpres.

Ministerul cere o sumă de 5.298 miliarde de yeni (40 miliarde de euro la cursul de schimb actual) pentru perioada aprilie 2019-martie 2020, reprezentând o creştere de 2,1% şi şaptea majorare anuală consecutivă.


Citește și: Jihadiștii ‘de valoare’ se vor bucura de facilitățile oferite de americani la Guantanamo

Japonia doreşte să folosească aceşti bani pentru a instala sistemul terestru de interceptare a rachetelor Aegis Ashore în două locuri de unde va acoperi întreaga ţară.

De asemenea, ministerul doreşte să achiziţioneze şase avioane suplimentare de luptă F-35 şi două avioane de supraveghere Hawkeye, intenţionând să crească cu 30 de persoane efectivele patrulelor aeriene, compuse în prezent din 830 de membri.

Citește și: Merkel îl susține pe Manfred Weber la șefia Comisiei Europene

În raportul său anual publicat în această săptămână, Ministerul Apărării consideră că Coreea de Nord continuă să fie o „ameninţare gravă şi iminentă”, în pofida progreselor diplomatice din ultimele luni.

Japonia îşi reiterează de asemenea „profunda îngrijorare” faţă de ambiţiile militare şi navale ale Beijingului, care revendică multe insule şi recife în Marea Chinei de Sud.