DISTRIBUIȚI
Nasdaq
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during the groundbreaking ceremony of the Mor Efrem Syriac Orthodox Church in Istanbul, Turkey, August 3, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Ministerul de Interne de la Ankara i-a înlocuit luni pe primarii pro-kurzi din oraşele Diyarbakir, Van şi Mardin din sud-estul Turciei, informează Reuters. Cei trei aleşi locali sunt acuzaţi de diferite infracţiuni, printre care apartenenţa la o organizaţie teroristă şi răspândirea propagandei unui grup terorist, arată un comunicat al ministerului, scrie agerpres.

Turcia a demis zeci de primari din regiunea cu populaţie majoritar kurdă din sud-est în 2016, din cauza suspiciunilor de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).


Citește și : Manifestaţii în Kashmirul indian, unde autorităţile reimpun restricţii slăbite anterior

În urmă cu trei ani, primarii destituiţi au fost înlocuiţi cu administratori de stat; acum, atribuţiile lor au fost preluate de guvernatorii provinciilor respective.

Înaintea alegerilor locale din martie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că primarii din Partidul Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) ar putea fi demişi din nou, dacă se consideră că au legături cu militanţii kurzi.

Erdogan acuză adesea HDP de legături cu PKK, formaţiune considerată teroristă atât de guvernul turc, cât şi de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. PKK a lansat în 1984 o insurecţie soldată cu peste 40.000 de morţi. HDP neagă existenţa vreunei legături cu PKK.

Citește și : Protest pasnic urias la Hong Kong: sute de mii de manifestanţi au ieșit pe străzi