DISTRIBUIȚI
Iran Daily

Ministerul de Externe iranian l-a convocat miercuri pe ambasadorul danez, la o zi după ce Copenhaga a anunţat arestarea unui iraniano-norvegian acuzat de legături cu un plan de atac pus la cale de Teheran împotriva unor opozanţi iranieni pe sol danez, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Ambasadorul danez a sosit la Ministerul de Externe (iranian) în această dimineaţă’, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Teheran, Bahram Ghassemi, într-un comunicat. Acesta precizează că ambasadorul s-a întâlnit cu un responsabil de rang înalt în domeniul afacerilor europene.


Citește și : Rouhani: Iranienii trebuie „să se pregătească pentru o perioadă grea”

‘În timpul întâlnirii, responsabilul (iranian) a negat cu fermitate rapoartele părtinitoare despre un proiect de atac dejucat ce l-ar fi vizat pe un opozant iranian în Danemarca, precum şi atribuirea planului Republicii islamice Iran’, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, responsabilul iranian a avertizat în legătură cu ‘acţiuni controversate şi precipitate’.

Copenhaga a anunţat marţi rechemarea ambasadorului său la Teheran, după dejucarea un proiect de atac pe teritoriul său, acuzând autorităţile iraniene de instigare la atacul care ar fi vizat trei opozanţi iranieni, rezidenţi în Danemarca şi presupuşi membri ai Mişcării arabe de luptă pentru eliberarea Ahvaz.

Citește și : Trump întâmpinat cu proteste la funeraliile victimelor atentatului anti-semit din Pittsburgh

La sfârşitul lunii septembrie, Teheranul a acuzat Danemarca, Olanda şi Marea Britanie că ‘adăpostesc anumiţi membri ai grupării teroriste’ responsabile de atentatul comis pe 22 septembrie în timpul unei parade militare la Avhaz, capitala provinciei Khuzestan (sud-vest), cu populaţie majoritar arabă.