DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul de Interne britanic a încălcat legea aplicând măsuri în materie de imigraţie care au făcut ca o întreagă generaţie de imigranţi să aibă de suferit din cauza unor grave nedreptăţi, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres

La peste doi ani de la scandalul privind tratamentul aplicat generaţiei Windrush, numele dat celor circa 500.000 de imigranţi din Caraibe ajunşi în Regatul Unit între 1948 şi 1971, acest raport al Comisiei pentru egalitate şi drepturile omului (EHRC) a examinat politica migratorie a Home Office.


Citește și : Grecia, Italia, Spania şi Malta au semnat un memorandum comun asupra noului Pact european privind migrația

„Tratamentul generaţiei Windrush în urma unor politici care au creat un mediu ostil este o pată ruşinoasă în istoria britanică”, a declarat în acest raport Caroline Waters, preşedinta interimară a Comisiei.

„Este inacceptabil ca legea privind egalitatea, concepută pentru a împiedica un impact injust sau disproporţionat asupra persoanelor aparţinând minorităţilor etnice şi altor grupuri, să fie efectiv ignorată la momentul creării şi punerii în practică a unor politici care au avut consecinţe atât de profunde asupra vieţii atâtor persoane”, a adăugat ea.

Un precedent raport a denunţat în martie „mediul ostil” faţă de imigranţi, introdus în 2012 de ministrul de interne de la acea vreme, fostul premier conservator Theresa May, şi întreţinut de guverne succesive.

Ministrul de interne Priti Patel şi secretarul permanent al ministerului, Matthew Rycroft, au declarat într-un comunicat că sunt hotărâţi „să remedieze prejudiciile suferite de generaţia Windrush şi să repare deficienţele instituţionale cu care au fost confruntaţi timp de mai multe decenii”.

„Lucrăm în strânsă colaborare cu EHRC asupra unui plan de acţiune conceput pentru a garanta că nu vom mai comite erori similare”, au dat ei asigurări. Acest plan de acţiune urmează să fie creat până la sfârşitul luni ianuarie.

Citește și : Bulgaria impune restricții mai dure în lupta cu coronavirusul

Publicarea acestui raport intervine în contextul în care deputaţii au lansat o nouă anchetă asupra sistemului de indemnizare a generaţiei Windrush, anumite victime ale scandalului plângându-se de întârzieri în procesarea dosarelor lor sau de complexitatea formularelor pe care trebuie să le completeze pentru a obţine compensaţii.

În octombrie, Comisia a criticat Partidul Laburist, în opoziţie, pentru modul în care a gestionat plângerile pentru antisemitism sub conducerea fostului şef al formaţiunii, Jeremy Corbyn.