DISTRIBUIȚI
Novinite.com

Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, a respins joi ca „iresponsabile” alegaţiile că decizia de a plasa în carantină marinari bulgari din cauza COVID-19 a fost destinată să saboteze un exerciţiu NATO în prezent în desfăşurare în Marea Neagră, relatează BTA, potrivit agerpres.

„Alegaţiile că Bulgaria a sabotat un exerciţiu NATO prin neparticiparea la ‘Poseidon 21’ sunt iresponsabile”, a declarat el în marja unei conferinţe care şi-a deschis joi lucrările, prezidată de ministrul apărării şi preconizată să dureze două zile.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Comentariile privind un posibil „sabotaj” intervin după ce Ministerul Apărării bulgar a anunţat la 28 februarie că a decis să plaseze în carantină echipajele bulgare care s-au antrenat pentru exerciţiul „Poseidon 21” în Marea Neagră, întrucât au fost confirmate cazuri de COVID-19 pe două nave militare bulgare. Ministerul a susţinut că o posibilă răspândire a COVID-19 ar împiedica realizarea obiectivelor exerciţiului naval.

Poseidon este un exerciţiu anual de contracarare a ameninţărilor subacvatice, găzduit prin rotaţie de România şi Bulgaria începând din 2002. În afară de nave române şi bulgare, la acest exerciţiu multinaţional participă Gruparea Navală Permanentă NATO de luptă împotriva minelor SNMCMG-2.

Două dragoare de mine au fost desemnate să participe la ‘Poseidon 21’ din partea Bulgariei anul acesta, iar echipajele lor au fost testate pentru COVID-19. După prima testare, rezultatele au fost negative, echipajele fiind plasate în carantină şi testate din nou cu două zile înainte de încheierea carantinei, iar atunci s-a confirmat că cinci marinari au avut rezultate pozitive pe o navă şi şase pe cealaltă, a explicat Karakachanov şi şeful Statului Major al forţelor armate, amiralul Emil Eftimov.

Eftimov a propus ca Bulgaria să-şi întrerupă participarea la ‘Poseidon’ anul acesta pentru că „sănătatea şi viaţa echipajului sunt o prioritate absoluta pentru noi”, citează BTA declaraţia sa.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

Karakachanov a spus că o astfel de decizie nu este fără precedent şi că Bulgaria ar putea participa la o etapă ulterioară a exerciţiului.

Amiralul Eftimov a adăugat că decizia este conformă cu practica NATO de a lua măsuri adecvate acolo unde există cel mai mic risc pentru sănătatea şi viaţa personalului militar. El şi-a exprimat speranţa că Bulgaria va putea să se alăture exerciţiului la mijlocul lunii martie.