DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Mai multe ministere din Cehia au decis să renunţe la telefoanele mobile fabricate de compania chineză Huawei, în urma unei atenţionări transmise de un organism public specializat în securitate cibernetică cu privire la posibile scurgeri de informaţii sensibile către serviciile secrete chineze, transmite miercuri agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Ministerul Agriculturii a anunţat că nu va mai folosi telefoanele fabricate de respectiva companie, la fel procedând şi alte instituţii din Cehia, printre care cancelaria guvernului şi ministerele Sănătăţii şi al Industriei şi Comerţului.


Citește și : Adunarea Generală a ONU a ratificat Pactul global cu privire la migraţii

Decizia survine după ce Oficiul Naţional pentru Securitate Informatică şi Cibernetică al Cehiei (NAsKIB) a emis luni o atenţionare despre folosirea produselor software şi hardware ale societăţilor chineze Huawei şi ZTE Corporation, care pot reprezenta un ”risc de securitate”.

Conform NAsKIB, problema rezidă în ”contextul juridic şi politic” din China. ”Legislaţia chineză solicită companiilor private care desfăşoară activităţi în China, printre alte lucruri, să colaboreze cu structurile de informaţii şi să le permită accesarea sistemelor vitale pentru funcţionarea statului sau care reprezintă o ameninţare”, a indicat Dusan Navratil, directorul acestui organism ceh.

Însă premierul ceh, Andrej Babis, a criticat atenţionarea NAsKIB, el apreciind că aceasta nu este sprijinită de nicio ”analiză juridică” şi nici nu oferă alternativă.

Citește și : Comisia Europeană cere Statelor Unite să elimine vizele pentru toate ţările membre UE

Dar directorul NAsKIB şi-a susţinut atenţionarea ca fiind o măsură ”preventivă şi informativă”.

Huawei este unul dintre principalii furnizori de reţele de telefonie mobilă şi a altor infrastructuri pentru operatorii de telefonie mobilă din Cehia.