DISTRIBUIȚI
CNN

Aproximativ zece femei au manifestat pentru scurt timp marţi dimineaţa la Kabul, pentru a denunţa „tăcerea” comunităţii internaţionale asupra „situaţiei politice, sociale şi economice” din Afganistan, talibanii împiedicând din nou presa să se apropie de grupul femeilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste manifestante, care se prezentau drept membre ale „mişcării spontane a femeilor militante din Afganistan”, au agitat pancarte pe care era scris: „De ce lumea priveşte în tăcere cum murim?”, „Dreptul la educaţie” sau „Dreptul la muncă”.


Citeşte şi: Egiptul RIDICĂ starea de urgenţă instaurată în 2017 – Black News

„În fiecare zi sărăcia face ravagii, copiii noştri mor, bărbaţii nu mai au de lucru, ei se sinucid şi lumea tace”, a declarat Husna Saddat, una dintre participante. „De ce şi până când va trebui să rămânem prizoniere acasă la noi? De ce nimeni nu ne aude? De ce femeile nu mai au dreptul să fie active în societatea noastră?”, a continuat ea.

Manifestaţia, care trebuia iniţial să se deruleze în apropiere de misiunea ONU în Afganistan (UNAMA), s-a deplasat în ultimul moment la intrarea în fosta „zonă verde” unde se află clădirile evacuate a mai multe ambasade occidentale, după preluarea puterii de către talibani, în august.

„Cerem secretarului general al ONU să ne susţină drepturile, la educaţie, la muncă (…). Suntem private de tot în ziua de azi”, a declarat Wahida Amiri, una dintre organizatoare.

În condiţiile în care aceste manifestaţii sunt interzise de talibani şi au fost reprimate în mod violent după venirea lor la putere, Amiri s-a grăbit să adauge: „Nu avem nimic împotriva talibanilor, vrem doar să manifestăm paşnic”.

Citeşte şi: ATAC armat într-un mall din SUA (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi!

Aceste manifestaţii simbolice ale femeilor au loc cu regularitate la Kabul în ultimele săptămâni.

În timpul manifestaţiei precedente, joia trecută, circa 30 de manifestante au fost autorizate să defileze timp de peste o oră şi jumătate, însă mai mulţi jurnalişti străini şi locali veniţi să transmită de la faţa locului au fost loviţi de talibani.