DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Organizaţia Amnesty International (AI) a acuzat miercuri Emiratele Arabe Unite (EAU), care sunt angajate militar în Yemen, că au furnizat miliţiilor yemenite armament în special de origine occidentală, într-o anchetă citată de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit AI, EAU au devenit un canal major de distribuire de vehicule blindate, sisteme de mortier, puşti şi mitraliere, toate aceste echipamente fiind deturnate ilegal către numeroasele miliţii pe care le susţin şi care sunt acuzate de crime de război.


Citește și: Trump a încercat concilierea într-un climat politic nociv (AFP)

EAU participă din 2015, alături de Arabia Saudită, la războiul din Yemen pentru a sprijini guvernul recunoscut internaţional. Această coaliţie comandată de Riad luptă împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran şi care controlează importante regiuni din Yemen şi mai ales capitala Sanaa.

Ancheta Amnesty a fost publicată la câteva ore după ce un înalt responsabil al armatei americane, generalul Joseph Votel, comandantul forţelor SUA din Orientul Mijlociu, şi-a făcut cunoscute în Senat preocupările faţă de concluziile unei alte anchete, de această dată a canalului CNN, conform căreia echipamente furnizate de Washington Arabiei Saudite şi Emiratelor au fost folosite de miliţii din Yemen, miliţii cărora nu le erau destinate.

„Într-un context în care SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte state europene au fost criticate în mod justificat pentru că au livrat arme forţelor coaliţiei, iar Iranul s-a implicat în trimiterea de arme rebelilor houthi, o nouă ameninţare mortală se profilează la orizont”, a conchis Patrick Wilcken, cercetător al AI privind controlul armamentelor. „Yemenul se transformă rapid într-un fief al miliţiilor susţinute de EAU”, a avertizat acesta.

Grupările unde ajung aceste arme – între care unele numite „Uriaşii”, „Centura de siguranţă” sau „Forţele de elită” – sunt formate şi finanţate de EAU, dar nu răspund în faţa niciun guvern, menţionează AI, cu sediul la Londra. Unele dintre acestea sunt acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului, mai ales în cursul ofensivei asupra oraşului-port Hodeida şi în reţeaua de închisori secrete susţinute de EAU în sudul Yemenului, unde au fost semnalate cazuri de tortură.

Potrivit CNN, coaliţia condusă de Arabia Saudită a transferat arme şi vehicule militare fabricate în SUA unor combatanţi asociaţi cu Al-Qaida, miliţii salafiste radicale şi altor grupări.

Citește și: Miniștrii britanici au discutat în secret AMÂNAREA Brexit-ului

Johnny Michael, purtător de cuvânt al Pentagonului, a dat asigurări că acesta „ia în serios relatările privind utilizarea abuzivă de echipamente de apărare de origine americană” şi că „vor fi lansate investigaţii imediat ce vor fi colectate dovezi credibile”.

Departamentul de Stat al SUA, care ar urma să se ocupe în final de ancheta pe acest subiect, a indicat că doreşte să obţină informaţii complementare.

Conflictul din Yemen s-a soldat cu circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, şi peste 60.000 de răniţi, începând din martie 2015, conform unui bilanţ provizoriu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar ONG-urile afirmă că numărul deceselor ar putea fi chiar de cinci ori mai mare.