DISTRIBUIȚI
Kyodo News

Transferul planificat al puşcaşilor marini americani de la baza Okinawa din Japonia în insula americană Guam, în vestul Pacificului, poate începe din octombrie 2024 şi va fi finalizat în decurs de 18 luni, a anunţat un purtător de cuvânt al puşcaşilor marini, relatează marţi agenţia de presă niponă Kyodo, potrivit agerpres.

Planul actual prevede relocarea a aproximativ 5.000 de puşcaşi marini, dintre care aproximativ 1.700 vor fi staţionaţi permanent la baza din insula Guam, iar restul prin rotaţie la fiecare jumătate de an, a afirmat Tina Rose Muna Barnes, purtător de cuvânt al legislativului din insulă.


Citeşte şi: Trump ameninţă Iranul: ‘Dacă face ceva, va suferi enorm!’

SUA au anunţat anterior că aproximativ 4.000 de puşcaşi marini vor fi mutaţi de la baza din Okinawa în insula Guam.

Transferul planificat se bazează pe un acord convenit în 2006 între Japonia şi SUA privind repoziţionarea forţelor americane. O nouă bază a puşcaşilor marini americani este construită lângă baza aeriană Andersen din nordul Guamului şi va fi finalizată până în 2026.

Baza va fi numită Camp Blaz, după numele generalului Vicente „Ben” Blaz, născut în Guam, care, după serviciul militar, a reprezentat Guamul în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA. Blaz a decedat în 2014.

Citeşte şi: Atac al talibanilor în Pakistan (VIDEO): Patru poliţişti au fost ucişi!

Personalul care îi va însoţi pe cei 5.000 de puşcaşi marini va fi format din circa 2.400 de persoane. În Guam se află în prezent aproximativ 7.800 de militari americani.

O serie de proiecte de infrastructură, inclusiv construirea de drumuri şi unităţi medicale, au fost lansate pentru a face faţă creşterii populaţiei în insulă. Există însă preocupări privind întârzierea acestor proiecte din cauza lipsei de forţă de muncă calificată.

Impactul construcţiilor asupra mediului şi influenţa potenţială a acestora asupra resurselor culturale ale insulei, inclusiv vestigii preistorice, au provocat, de asemenea, îngrijorare în rândul localnicilor, menţionează Kyodo.