DISTRIBUIȚI

Militari ucraineni s-au urcat sâmbătă pe un vehicul unde au arborat drapelul Ucrainei la periferia oraşului Liman (est), care a fost mult timp un bastion rus şi despre care Kievul a anunţat că a fost încercuit, transmite Reuters, care face referire la o înregistrare video postată de şeful de personal al preşedinţiei ucrainene, potrivit agerpres.

„1 octombrie. Ne desfăşurăm drapelul naţional şi îl arborăm pe pământul nostru. Liman va fi Ucraina”, a declarat un militar ucrainean înainte de a fixa steagul pe ceea ce pare a fi semnul de „bun venit în Liman” în drumul către oraş.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat înregistrarea video din surse independente.

EFE transmite că un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, care a confirmat încercuirea a peste 5.000 de militari ruşi în zonă, a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a cinci aşezări din apropiere de Liman, în regiunea Doneţk.

„Trupele ruse de lângă Liman sunt încercuite. Aşezările Iampil, Novoselivka, Şandrigolove, Drobişevo şi Stavki au fost eliberate şi continuă acolo măsurile de stabilizare”, a declarat Serhii Cerevati, citat de Unian.

Anterior, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai, informase că peste 5.000 de soldaţi ruşi fuseseră încercuiţi de trupele ucrainene la Liman.

Mai devreme, aşa-zisul ambasador al Moscovei în autoproclamata „Republică Populară Lugansk”, Rodion Miroşnik, declarase că armata rusă încearcă să rupă încercuirea ucraineană din oraşul strategic Liman. Unităţi ale Districtului Militar Sud au atacat poziţii ucrainene „cu scopul de a ieşi din încercuirea de la Liman”, a susţinut Miroşnik.

Trupele ucrainene se regrupează după ce şi-au văzut bombardate poziţiile în jurul localităţilor Severska şi Dobrişevo, declarase el. „Liman se află sub controlul total al forţelor aliate”, adăugase Miroşnik, potrivit căruia unităţile proruse continuau să patruleze oraşul şi controlau autostrada care face legătura între Liman şi Kreminna, în regiunea Lugansk.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

Liman, aflat sub control rus din mai, este un important nod feroviar către principalele bastioane ucrainene din Doneţk: Kramatorsk şi Sloviansk. Armata ucraineană are iniţiativa în estul ţării de când a recuperat controlul unei părţi din regiunea Harkov după retragerea trupelor ruse la 8 septembrie.