DISTRIBUIȚI
DW

Un militar german a fost acuzat marţi că ar fi plănuit să ucidă politicieni din cauza susţinerii lor faţă de refugiaţi şi ar fi încercat să facă să pară că solicitanţi de azil ar fi comis crimele, relatează Reuters, conform agerpres .

Ofiţerul, identificat cu numele de Franco Hans A., a fost arestat în aprilie într-un caz care a şocat opinia publică din Germania şi a provocat o dezbatere cu privire la gradul în care radicalismul este prezent în armata germană.


Printre cei vizaţi de militar se numărau ministrul justiţiei Heiko Maas, un membru important al Partidului Social Democrat, politicianul Claudia Roth din Partidul Verzilor, precum şi activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti, se arată într-un comunicat al biroului procurorului federal.

‘Motivat de o atitudine naţionalistă, el a plănuit să comită la un moment dat un atac împotriva unor politicieni şi a unor personalităţi publice care au susţinut ceea ce învinuitul a considerat a fi o politică favorabilă refugiaţilor’, se precizează în comunicat.

Citește și : Michel Barnier : Este exclus un acord de liber-schimb între UE și Marea Britanie înainte de Brexit

‘El a dorit ca oamenii să creadă că atacurile erau legate de terorismul islamist radical şi ar fi fost comise de cineva căruia i-a fost acordat drept de azil’, a adăugat acesta.

Comunicatul biroului procurorului nu precizează dacă militarul a negat acuzaţiile.

Procurorii suspectează că Franco Hans A., împreună cu doi complici, ar fi vrut să implice refugiaţi în atacul lor dându-se drept solicitant de azil.

Biroul procurorului general a declarat că militarul a fost acuzat de comiterea unui act grav de subminare şi încălcare a legii privind controlul armelor şi a explozibililor.

Franco Hans A., care a făcut parte dintr-un batalion staţionat în Franţa, a folosit o identitate falsă pentru a se înregistra ca refugiat sirian şi s-a mutat într-un adăpost pentru migranţi în Bavaria deşi nu vorbea limba arabă, au spus procurorii.

Militarul a fost reţinut anterior la sfârşitul lunii ianuarie de autorităţile austriece sub suspiciunea că ar fi ascuns o armă într-o toaletă de pe aeroportul din Viena, au mai spus ei.