DISTRIBUIȚI
dpa

Parlamentul german a adus joi un omagiu curajului manifestat de mişcarea pentru drepturi civile din fosta Republică Democrată Germană (RDG) care a condus la o revoluţie paşnică în statul comunist în urmă cu 30 de ani, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Zidul Berlinului nu a căzut pur şi simplu, ci a fost doborât prin acţiune”, a declarat expertul guvernamental în problemele Germaniei de Est, Christian Hirte, în cadrul unei sesiuni plenare a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german).


Citeşte şi: Aproape 150.000 de migranţi au fost arestaţi luna trecută la frontiera de sud a SUA

Cetăţenii din Germania de Est au luptat cu succes pentru libertate şi democraţie şi acest „eveniment al secolului” merită să fie apreciat, a subliniat Hirte, reamintind protestele care au luat amploare în 1989 şi care au culminat cu căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie.

El a mai amintit că în vara anului 1989 nu era deloc clar ce se va întâmpla în Germania de Est. „Democraţia şi unitatea nu au venit de la sine. Realizarea lor s-a făcut cu sacrificiu personal şi cu cel al familiilor”, a spus el.

Citeşte şi: Protestatarii din Sudan resping dialogul cu puterea. Numărul morţilor a ajuns la 108

Germania datorează respect şi recunoştinţă militanţilor curajoşi din Germania de Est, a menţionat Christian Hirte. Dietmar Woidke, ministru-preşedinte al landului Brandenburg, a apreciat de asemenea că diferenţele dintre statele estice şi cele occidentale persistă, dând ca exemplu pensiile şi salariile. Aceste diferenţe trebuie să fie eliminate, a spus el.