DISTRIBUIȚI
RavenclawPride - WordPress.com

Militanţii indigeni din strâmtoarea Torres au declarat luni că lupta lor tocmai a început, după ce Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a decis în favoarea lor, apreciind că Australia le-a încălcat drepturile, neprotejându-i împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP, potrivit agerpres

Yessie Mosby, un reclamant din strâmtoarea Torres, a dat asigurări pentru AFP că a vărsat „lacrimi de bucurie” când a aflat vineri ca experţii din cadrul Comitetului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite au fost de acord cu el.


Citește și : Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU: ‘Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă’

Mosby a spus că s-a alăturat reclamanţilor în acest caz după ce a văzut mormintele membrilor familiei sale devastate de creşterea nivelului mării, care îi scufundă încet casa situată pe o insulă la altitudine joasă.

Eroziunea insulelor „ne afectează mental, fizic şi spiritual”, a subliniat el.

Reclamanţii au dat vina pe Australia pentru că nu a construit diguri suficient de înalte şi nu a redus emisiile de gaze cu efect de seră, în pofida faptului că insulele lor sunt printre cele mai expuse riscului de creştere a apelor.

În 2019, Comitetul a fost sesizat. A fost depusă o plângere fără precedent de către paisprezece indigeni – opt cetăţeni australieni şi şase dintre copiii lor – care locuiesc pe insulele Boigu, Poruma, Warraber şi Masig, în strâmtoarea Torres, care separă nordul Australiei de Papua Noua Guinee.

Aproape trei ani mai târziu, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a decis în favoarea lor.

Autorităţile australiene „şi-au încălcat drepturile (indigene) de a se bucura de cultura lor şi de a fi ferite de interferenţe arbitrare în viaţa privata, familia şi casa lor”, subliniază experţii, care nu vorbesc în numele ONU, în decizia lor pronunţată vineri la Geneva.

Deşi nu sunt obligatorii, deciziile Comitetului au o rezonanţă semnificativă şi forţează adesea statele să acţioneze pentru a le proteja reputaţia.

Comitetul a cerut Australiei sa despăgubească locuitorii insulelor pentru „prejudiciile deja suferite, să iniţieze consultări semnificative pentru a le determina nevoile şi să ia măsuri pentru a asigura existenţa pe insulele lor respective”.

Citește și : Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului – VIDEO

Pentru Yessie Mosby, această decizie „este o mare victorie (…) şi acesta este doar începutul”.

„Acest lucru va deschide porţi pentru toate celelalte insule joase din Pacific şi din întreaga lume ce sunt afectate de schimbările climatice”, a afirmat el.