DISTRIBUIȚI
Reuters

Militanţii din organizaţia Extinction Rebellion au blocat joi intrarea în sediul Bursei din Londra, în cea de-a 11-a şi totodată ultima zi de acţiuni organizate în capitala britanică, prin care au cerut decretarea unei „stări de urgenţă ecologică”, informează AFP, potrivit agerpres.

Ţinându-se de mâini şi având braţele lipite cu ajutorul unei substanţe cu proprietăţi adezive, şapte membri ai acestei organizaţii, care militează pentru nesupunere civilă non-violentă contra lipsei de acţiuni în domeniul climei, au format un lanţ uman în faţa intrării în clădirea Bursei din Londra, aflată în centrul districtului financiar din capitala britanică, a constatat un jurnalist de la AFP.


Citește și: Un membru KKK a fost executat în SUA după asasinarea unui afro-american – VIDEO

Trei dintre ei purtau pe piept panouri cu afişaj electronic ce amintesc de dispozitivele similare aflate în sălile în care au loc tranzacţii bursiere şi care difuzau mesaje precum „Spuneţi adevărul”, „Urgenţă climatică” şi „Banii nu se mănâncă”, în timp ce poliţiştii londonezi încercau să îi despartă şi să elibereze accesul în clădire.

„Multe dintre companiile din lume care sunt cele mai distrugătoare pentru mediu sunt cotate la Bursa de la Londra”, au declarat într-un comunicat membrii organizaţiei Extinction Rebellion (XR), anunţându-şi intenţia de a viza prin acţiunile lor de joi „sectorul financiar”.

Alţi membri ai grupului au perturbat circulaţia trenurilor în staţia Canary Wharf pentru a protesta faţă de menţinerea în detenţie a trei manifestanţi, arestaţi în timpul unei acţiuni organizate săptămâna trecută în mijloacele de transport în comun londoneze.

Unităţi de poliţie specializate în gestionarea acestui tip de proteste „au fost imediat desfăşurate” la faţa locului, a anunţat Poliţia transporturilor din Marea Britanie într-un comunicat.

Vezi și: A început primul summit între Putin şi Kim Jong Un – VIDEO

Extinction Rebellion (ER), organizaţie înfiinţată în 2018 în Marea Britanie, are trei revendicări principale în această ţară: proclamarea unei „stări de urgenţă climatică şi ecologică”, elaborarea unui plan de acţiuni pentru „a reduce la zero” emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2025 şi înfiinţarea unei „adunări cetăţeneşti” care, cu ajutorul unor avize ştiinţifice, va putea să pronunţe hotărâri în anumite chestiuni climatice.

Pe durata celor 10 zile de proteste de până acum, sute de manifestanţi ER au blocat situri emblematice şi foarte frecventate din capitala Marii Britanii, precum Oxford Circus şi Piccadilly Circus.

Poliţia a reţinut peste o mie dintre ei, din care 69 urmează să se prezinte în instanţă, fiind acuzaţi de blocarea transportului public şi opunere de rezistenţă în momentul arestării.