DISTRIBUIȚI
Language Diversity

Organizatorii unei campanii cetăţeneşti care urmăreşte îmbunătăţirea drepturilor minorităţilor în Uniunea Europeană au anunţat marţi că au reuşit să strângă peste un milion de semnături, suficiente pentru ca iniţiativa să fie luată în considerare de Comisia Europeană, relatează dpa, conform agerpres.

Campania, numită ‘Minority SafePack’, cere Uniunii Europene să îmbunătăţească protejarea minorităţilor naţionale şi lingvistice cu legi care să susţină limbile, educaţia şi cultura, precum şi accesul la conţinutul media şi la sprijin regional, printre altele.


Citește și : Tsipras cere Turciei să îi elibereze pe cei doi militari greci

Potrivit iniţiatorilor, aproximativ 50 de milioane de persoane din UE, care reprezintă 10% din numărul total de cetăţeni, aparţin unei minorităţi sau vorbesc o limbă minoritară.

Printre exemple sunt enumerate comunitatea daneză din Germania, minoritatea maghiară din regiunea Transilvania din România, bretonii din Franţa şi populaţiile de romi, apatrizi, din ţările din Europa Centrală şi de Est.

„Iniţiativa Minority SafePack nu vrea să ia nimic de la comunităţile majoritare sau de la Europa”, se arată pe site-ul campaniei, unde se mai menţionează: „Vrea doar să o facă mai diversificată în privinţa limbilor şi culturilor”.

Această iniţiativă cetăţenească a adunat până marţi circa 1,2 milioane de semnături din întreaga Uniune Europeană, conform site-ului său. Datele trebuie acum verificate de autorităţile naţionale din fiecare stat membru.

Comisia Europeană este obligată să ia în considerare iniţiativele cetăţeneşti care strâng peste un milion de semnături din cel puţin şapte state membre ale blocului comunitar. Executivul UE poate apoi decide dacă şi ce măsuri va lua.

Campania Minority SafePack este supervizată de Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene, cu sediul în oraşul german Flensburg.

Citește și : Beijingul apreciază ‘eforturile importante’ ale Phenianului pentru detensionarea situației din Peninsula Coreeană