DISTRIBUIȚI
Reuters

Autorităţile argentiniene au descoperit patru milioane de doze de vaccinuri perimate, rămase stocate din timpul preşedinţiei lui Mauricio Macri (2015-2019) şi niciodată distribuite, a declarat miercuri ministrul argentinian al sănătăţii, Gines Gonzalez Garcia, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Aceste milioane de doze au fost găsite într-un depozit frigorific în cartierul Constitucion din Buenos Aires, a precizat ministrul.


Citește și : Germania şi Franţa vor mai mulţi bani şi putere pentru OMS

El a estimat la 1,4 miliarde de pesos (18 milioane de dolari la rata de schimb actuală) valoarea acestor vaccinuri în prezent perimate, adăugând că la această pierdere se adaugă costul stocării lor din 2015 până în prezent şi cel al distrugerii lor viitoare, evaluată la 19 milioane de pesos (circa 250.000 de dolari).

Odată cu instalarea actualei puteri, în decembrie 2019, „am primit facturi pentru acest depozit frigorific în legătură cu stocarea vaccinurilor”, a spus ministrul sănătăţii. „Atunci când ne-am dus să vedem, am văzut că era vorba de vaccinuri, toate perimate, care nu au fost distribuite şi care nu au fost niciodată puse la dispoziţia argentinienilor”, a adăugat el.

Printre dozele perimate se află între altele vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului, gripei, poliomielitei şi holerei, a precizat ministrul.

Citește și : SUA s-au retras oficial din trei acorduri cu Hong Kong

„Nu există explicaţie pentru aceasta, este o neglijenţă totală a guvernului precedent, nu ştiu cum să calific asta, este o oroare”, a mai declarat Gonzalez Garcia.

Ministrul s-a deplasat la depozitul în chestiune în prezenţa jurnaliştilor şi magistraţilor, care au declanşat proceduri legale.