DISTRIBUIȚI
Irish Times

Miliardarul rus Mihail Fridman a fost inculpat în Spania pentru corupţie în cazul unor presupuse acte frauduloase care au dus la lichidarea companiei spaniole Zed, informează miercuri AFP, citând surse judiciare, potrivit agerpres.

Într-un document datat marţi, Audienţa naţională, tribunal din Madrid însărcinat cu dosare complexe, între care şi cele financiare, l-a convocat pe Fridman la 12 septembrie în calitate de inculpat pentru corupţie în afaceri, dar şi pentru abuz de piaţă, insolvenţă frauduloasă şi abuz de bunuri sociale.


Citește și : Atentat cu maşină-capcană în Siria: Doi adulţi şi trei copii au fost ucişi!

Mihail Fridman, unul dintre cei 100 cei mai bogaţi oameni din lume, potrivit Forbes, este acuzat că a efectuat o serie de acţiuni care au condus la insolvenţa companiei spaniole ZED Worldwide SA (…) cu scopul achiziţionării ei la un preţ derizoriu, cu mult sub cel de piaţă’.

Magnatul rus a fost, potrivit Audienţei naţionale, atât acţionar, cât şi creditor al Zed, societate tehnologică spaniolă plasată în lichidare în noiembrie 2016, şi deţinea astfel ‘o poziţie privilegiată pentru orice tip de decizie a grupului’.

Potrivit parchetului anticorupţie spaniol, operatorul de telefonie mobilă Vîmpelcom (redenumit VEON de atunci), controlat de Fridman, a reziliat brusc sau a modificat, din 2014, contracte cu o filială rusă a grupului spaniol, privându-l de numeroase venituri.

Or, obţinerea acestor contracte a dus ca în 2013 Zed să se îndatoreze până la 140 milioane de euro, o parte din împrumuturi fiind acordate de o bancă controlată de Fridman.

Miliardarul şi conducerea Vîmpelcom ‘ştiau de imposibilitatea de a onora acest împrumut în cazul reducerii sensibile a veniturilor provenind de pe piaţa rusă’, concluzionează parchetul.

Trezindu-se în mare dificultate, compania Zed a cerut în iunie 2016 să fie plasată în lichidare.

Patru luni mai târziu, apropiaţi ai omului de afaceri rus au propus să cumpere Zed pentru 20 milioane de euro, ‘cu mult mai puţin decât valoarea sa atunci când au început manevrele de blocare controlate de Fridman’, subliniază parchetul spaniol.

Citește și : Securitatea Marii Britanii va fi ŞUBREZITĂ de un Brexit dur

Fridman, prin Fondul său LetterOne din Luxemburg, deţine diverse companii în domeniile finanţelor, telecomunicaţiilor, sănătăţii, distribuţiei şi combustibililor fosili.

El a achiziţionat în luna mai, printr-o ofertă publică ostilă, lanţul de supermarkete spaniol Dia, aflat în mare dificultate, la care era deja principalul acţionar.

Audienţa naţională l-a convocat de asemenea, în calitate de martor, pe un expert al PricewaterhouseCoopers (PwC), autorul în 2013 al unui raport despre o companie aflată în centrul conflictului dintre Zed şi partenerii săi ruşi.