DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat într-o vizită în Israel, urma să meargă joi la Zidul Plângerii, în Vechiul Oraş al Ierusalimului, însoţit de premierul israelian Benjamin Netanyahu, rupând astfel o cutumă diplomatică mai veche, notează AFP, potrivit Agerpres.

Este într-adevăr prima oară când un oficial SUA de rangul său efectuează această vizită de o mare încărcătură simbolică la cel mai sfânt loc pentru evrei, însoţit de şeful guvernului statului israelian, au reacţionat doi foşti diplomaţi americani.


Citește și : UE27 se orientează spre o respingere a datei de 30 iunie pentru amânarea Brexitului (surse diplomatice)

Zidul Plângerii se află în Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a cucerit în 1957 şi apoi l-a anexat. Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa ‘indivizibilă’. Palestinienii revendică pentru ei Ierusalimul de Est drept capitală a statului independent la care aspiră.

Comunitatea internaţională califică drept ilegală anexarea Ierusalimului de Est şi consideră acest sector ca teritoriu ocupat.

În mai 2017, Donald Trump a devenit primul preşedinte american în exerciţiu care s-a deplasat la Zidul Plângerii, dar fără să fie însoţit de vreun oficial israelian.

‘Este ceva despre care am vorbit cu premierul Netanyahu cu ceva timp în urmă şi aceasta este prima noastră ocazie de a merge împreună’ la Zidul Plângerii, a spus Mike Pompeo presei care l-a întrebat despre această premieră.

‘Cred că este important, cred că este simbolic faptul că un înalt oficial american merge acolo împreună cu un prim-ministru al Israelului’, a adăugat el, evocând ‘un loc foarte important pentru numeroase religii’.

Întrebat de ce, în acest caz, Donald Trump şi vicepreşedintele american Mike Pence nu au mers la Zidul Plângerii împreună cu Benjamin Netanyahu în timpul vizitei lor în Israel, el a răspuns laconic: ‘Nu ştiu!’

Mike Pompeo a refuzat să spună dacă aceasta ar fi o evoluţie în modul în care SUA consideră Zidul Plângerii. ‘Sunt nerăbdător să merg’ acolo, s-a limitat să spună el.

Această vizită are loc în plină campanie electorală înainte de alegerile parlamentare israeliene din 9 aprilie, în timp ce Benjamin Netanyahu este angajat într-o bătălie cu rezultat incert pentru a rămâne la putere. Netanyahu a profitat de nenumărate ocazii pentru a se afişa alături de liderii americani, iar săptămâna viitoare urmează să se deplaseze la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump, care se bucură de o anumită popularitate în Israel.

Citește și : Zeci de persoane au murit după ce un feribot supraaglomerat s-a scufundat în fluviul Tigru din nordul Irakului

Administraţia Trump a rupt deja consensul internaţional în vigoare de decenii şi a recunoscut la sfârşitul anului 2017 Ierusalimul drept capitală a Israelului, în pofida indignării liderilor palestinieni care consideră partea estică a oraşului drept viitoarea capitală a statului la care aspiră.

Joi dimineaţă, Mike Pompeo a mers la noua ambasadă a SUA în Ierusalim, transferată din Tel Aviv la ordinul preşedintelui american