DISTRIBUIȚI
AP

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, se va deplasa joi în America Latină pentru un nou turneu care va include o vizită la frontiera braziliană cu Venezuela, unde Statele Unite au eşuat până în prezent să îl alunge de la putere pe preşedintele socialist Nicolas Maduro, potrivit AFP şi agerpres.

Într-un mesaj pe Twitter, secretarul de stat american a anunţat că va merge în Surinam, Guyana, Brazilia şi în Columbia „pentru a sărbători democraţia şi a lupta pentru ea”.


Citește și : Un fost lider al sârbilor bosniaci a murit de COVID-19

În capitala Surinam, Paramaribo, Mike Pompeo „va sărbători triumful democraţiei” întâlnindu-se cu preşedintele acestei ţări, Chandrikapersad Santokhi, provenit din rândurile opoziţiei şi ales în iulie de parlament, a informat Departamentul de Stat într-un comunicat.

La Georgetown, capitala Republicii Cooperatiste Guyana, el îl va felicita pe noul preşedinte Irfaan Ali.

Mike Pompeo va merge, de asemenea, la Boa Vista, în statul brazilian Roraima frontalier cu Venezuela, pentru „a sublinia importanţa sprijinului american şi brazilian acordat venezuelenilor”. El se va întâlni cu migranţi venezueleni care „au fugit din calea dezastrului” din ţara lor, potrivit diplomaţiei americane.

Citește și : SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse sau chineze

Ulterior, secretarul de stat american se va deplasa la Bogota pentru discuţii cu preşedintele columbian Ivan Duque despre răspunsul la pandemia de COVID-19, una din temele acestui turneu, precum şi despre „ameninţările la adresa securităţii regionale, de la traficanţii de droguri la grupurile teroriste şi la regimul ilegitim al lui Maduro”.

La şapte săptămâni de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dosarul venezuelean rămâne unul din eşecurile diplomatice ale preşedintelui Donald Trump care nu a reuşit să obţină plecarea liderului socialist, în pofida unei intense campanii de presiuni diplomatice şi economice.