DISTRIBUIȚI

Noul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat că vede o „şansă reală” de progrese după întâlnirea sa cu Kim Jong Un, adăugând că o soluţie cu Coreea de Nord trebuie să treacă prin diplomaţie, informează duminică AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Pompeo, tocmai numit în fruntea diplomaţiei americane, s-a întâlnit cu liderul nord-coreean în weekendul de Paşte în timp ce era director al CIA, în cursul unei misiuni ţinute un timp secretă.


Citește și : Arabia Saudită doreşte o îmbunătăţire a acordului nuclear iranian

„Scopul meu a fost să încerc să văd dacă există o şansă reală (de progrese). Cred că există”, a declarat Pompeo într-un interviu la canalul ABC News.

„Cine ştie cum cum se vor desfăşura în final discuţiile? Sunt multe de făcut, dar sunt plin de speranţă că condiţiile stabilite de preşedintele Trump ne dau această şansă”, a adăugat el.

Preşedintele american Donald Trump ar trebui să se întâlnească cu Kim Jong Un până în iunie pentru un summit istoric.

Noul său secretar de stat a estimat în interviul pentru ABC că diplomaţia ar trebui sa fie singurul mijloc de a ajunge la o soluţie cu Coreea de Nord.

„Avem obligaţia de a ne angaja într-un discurs diplomatic pentru a încerca să găsim o soluţie paşnică, astfel încât americanii să nu fie ameninţaţi de Kim Jong Un şi arsenalul său nuclear. Aceasta este misiunea. Acesta este scopul”, a declarat Pompeo.

Responsabilul american a indicat de asemenea că a abordat cu Kim Jong Un subiectul unui „mecanism complet” pentru denuclearizare.

„Am vorbit mult despre cum ar putea arăta, cum ar putea arăta acest mecanism complet, verificabil, ireversibil”, a spus el.

În ceea ce priveşte speranţele ridicate de aceste discuţii inedite, Pompeo s-a declarat vigilent.

Administraţia Trump „are ochii larg deschişi. Cunoaştem istoria. Suntem conştienţi de riscuri. Vom fi foarte diferiţi, vom negocia diferit faţă de ceea ce s-a făcut înainte”, a asigurat el.

Citește și : O delegaţie ONU a vizitat refugiaţi rohingya blocați la granița dintre Bangladesh şi Myanmar

„Noi folosim cuvântul +ireversibil+ cu mare intenţie”, a subliniat Pompeo în acest interviu pentru ABC News. „Vom cere acei paşi care să demonstreze că denuclearizarea se va realiza”.

Comentariile lui Pompeo sunt cele mai extinse făcute până acum în legătură cu discuţiile sale purtate în weekendul de Paşte la Phenian cu Kim, pentru pregătirea unui summit luna viitoare între liderul nord-coreean şi Trump.