DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat luni că SUA încearcă să asigure „condiţii de concurenţă echitabile” cu China, căreia Washingtonul îi reproşează practici comerciale necinstite, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Mike Pompeo a discutat luni la Haga cu omologul său olandez, ministrul de externe Stef Blok, în marja Summitului global al antreprenorilor, pe agenda discuţiilor dintre cei doi fiind inclusă şi problema ameninţărilor de securitate legate de noile reţele de telecomunicaţii 5G.


Citește și : Jens Stoltenberg salută reformele realizate de Macedonia de Nord pentru aderarea la NATO

Preşedintele american Donald Trump vrea să se asigure că firmele chineze şi cele americane fac afaceri în condiţii egale, a afirmat secretarul de stat al SUA.

„Suntem foarte preocupaţi că societăţile occidentale, cele americane şi altele care intră pe pieţele chineze nu sunt tratate în acelaşi fel în care sunt tratate companiile chineze care intră pe pieţele occidentale”, a spus Pompeo.

„Nu este comerţ deschis când o companie poate să vină aici şi să investească în Olanda, iar atunci când o companie olandeză vrea să investească în ţara lor (China) trebuie să informeze Partidul Comunist Chinez”, a notat el.

Reuters aminteşte că SUA, care au trecut pe „lista neagră” gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei, îşi descurajează aliaţii europeni de la folosirea tehnologiei puse la dispoziţie de aceasta, care ar putea permite spionarea lor de către statul chinez.

„Am fost foarte clari: rugămintea noastră este ca aliaţii şi partenerii şi prietenii noştri să nu facă nimic care ar putea pune în pericol interesele noastre de securitate comune sau ne-ar putea limita capacitatea de a împărtăşi informaţii sensibile”, a adăugat Mike Pompeo.

În ce-l priveşte, ministrul olandez de externe a declarat că, deşi Olanda doreşte să-şi alinieze politicile cu aliaţii săi, fiecare ţară trebuie să ia propriile decizii în materie de securitate.

Citește și : A murit și ultimul supraviețuitor al lagărului nazist de la Sobibor

Stef Blok a menţionat că „o echipă de experţi analizează consideraţiile de securitate legate de licitaţia pentru 5G” şi că o serie de schimbări în procedura de licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 5G ar putea fi anunţate din această vară.