DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Directorul CIA, Mike Pompeo, a afirmat că mesajele de pe Twitter ale preşedintelui Donald Trump ajută agenţia cu informaţii valoroase, informează CNN.

„Am observat că ne sunt de ajutor. Am văzut chestii spuse de preşedinte pe Twitter care au avut un impact real asupra capacităţii noastre de a înţelege ce se întâmplă în alte locuri din lume”, a declarat Pompeo, aflat la Forumul Reagan National Defense din Simi Valley, California.


„Rivalii noştri răspund la aceste mesaje în feluri în care ne sunt de folos pentru a înţelege probleme de comandament şi control, pentru a înţelege cine ascultă diverse mesaje, cum acestea rezonează în lume”, a declarat Pompeo.

Însă unul dintre predecesorii lui Pompeo, fostul directorul Leon Panetta, are o părere diferită, apreciind că nu sunt bune astfel de mesaje, în special cele considerate a fi împotriva musulmanilor.

„Când pui pe Twitter un astfel de mesaj, nu ştii ce consecinţe vor exista, iar aceste pot fi vieţi. Nu ai o grenadă în cameră, produci explozia, iar apoi nu ai o strategie pentru a rezolva problema”, a declarat Panetta, aflat alături de Pompeo.

Pompeo a mai dezvăluit că a trimis o scrisoare unui oficial militar din Iran, avertizând că iranienii riscă să fie consideraţi responsabili dacă forţele din Irak aflate sub controlul lor atacă trupe americane.

Scrisoarea a fost trimisă generalului iranian Qasem Soleimani, comandantul forţelor care supraveghează operaţiunile iraniene din Siria şi Irak.

Oficiali american consideră miliţiile din ambele ţări sunt controlate şi influenţate de Iran prin intermediul lui Soleimani, fiind îngrijoraţi că Teheranul le-ar putea folosi pentru a ataca personal militar american.

„A refuzat să deschidă scrisoarea. Să fiu sincer, nu mi-a zdrobit inima. I-am transmis în acea scrisoare că Iranul va fi responsabil pentru orice atac asupra americanilor din Irak”, a adăugat Pompeo.