DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a încheiat vineri în Vietnam turneul din Asia, care a fost marcat de apelurile sale repetate la asistenţă pentru SUA în confruntarea ameninţărilor de securitate din partea Chinei, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Vietnamul, şi el preocupat de ambiţiile Chinei, a fost ultima etapă a turneului care a mai cuprins Sri Lanka, India, Maldive şi Indonezia.


Citeşte şi: Peste 18.000 de germani au aflat că sunt infectaţi cu COVID în ultimele 24 de ore

„Dorim să ne continuăm cooperarea pentru a ne dezvolta relaţia şi pentru a face această regiune – a Asiei de sud-est, Asiei şi Indo-Pacificului – sigură, paşnică şi prosperă”, a declarat Pompeo, după întrevederea cu premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc, cu care s-a salutat cu cotul.

Premierul vietnamez a afirmat la rândul său că doreşte o „cooperare sinceră” care să susţină pacea în plan regional şi progres în comerţ şi investiţii.

Deşi vineri nu a menţionat în public problema Chinei, secretarul de stat american a îndemnat statele din Asia de sud-est, pe parcursul turneului, să ia atitudine în faţa tendinţelor dominatoare ale acesteia şi să reevalueze relaţiile de afaceri cu companiile de stat chineze.

Miercuri, în Sri Lanka, Mike Pompeo a spus despre Partidul Comunist Chinez că funcţionează ca un „prădător”, după ce în ajun în India şeful diplomaţiei americane făcuse apel la cooperare pentru a înfrunta ceea ce a calificat drept ameninţările chineze la adresa securităţii şi libertăţii în regiune.

China a cerut în repetate rânduri ca SUA să pună capăt acuzaţiilor şi atacurilor neprovocate, menţionează Reuters.

În Vietnam, principala preocupare legată de China o reprezintă pretenţiile acesteia asupra unor teritorii din Marea Chinei de Sud, unde există zăcăminte petroliere şi unde s-au produs în ultimii ani tensiuni între nave chineze şi vietnameze.

Vizita secretarului de stat al SUA în Vietnam are loc în contextul în care cele două ţări marchează împlinirea a 25 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice şi la o săptămână după ce Hanoiul a eliberat un cetăţean american condamnat la 12 ani de închisoare pentru „tentativă de răsturnare a regimului”.

Cu câteva ore înainte de sosirea lui Pompeo, Ministerul de Externe de la Hanoi a difuzat o declaraţie conform căreia Michael Nguyen, care s-a întors la locuinţa sa din California săptămâna trecută, a fost eliberat din motive umanitare.

Declaraţia nu face nicio referire la versiunea lui Nguyen privind arestarea şi interogarea sa şi nici la afirmaţia pe care a făcut-o acesta într-o conferinţă de presă miercuri că ar fi fost răpit.

Citeşte şi: O braziliancă a fost ucisă în atacul terorist din Nisa

Vineri, Pompeo s-a întâlnit şi cu ministrul vietnamez pentru securitate publică, To Lam, a cărui instituţie este responsabilă de urmărirea disidenţilor din ţara comunistă.

Foşti duşmani înverşunaţi în războiul din Vietnam de la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970, Hanoiul şi Washingtonul se bucură în ultimii ani de relaţii semnificativ mai bune. Totuşi, recent s-au produs o serie de tensiuni comerciale, reprezentantul pentru comerţ al SUA confirmând în august că investighează dacă moneda vietnameză dong este subevaluată şi acest lucru afectează comerţul cu SUA.

Săptămâna aceasta, premierul vietnamez l-a îndemnat pe preşedintele american Donald Trump să „evalueze mai obiectiv realitatea din Vietnam” în ce priveşte dezechilibrele comerciale.