DISTRIBUIȚI
Daily Express

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit marţi la Londra cu premierul britanic Boris Johnson, care se află în relaţii reci cu China, după ce a criticat intervenţia acesteia în Hong Kong şi a decis să excludă compania chineză de telecomunicaţii Huawei din reţeaua 5G britanică, potrivit AFP, scrie agerpres.

Pompeo a sosit la amiază în Downing Street nr. 10, unde a apărut fără mască de protecţie, la fel ca Boris Johnson. Ei s-au aşezat totuşi la mai mult de un metru unul de altul.


Citește și : Planul de relansare al economiei UE este un acord istoric, dar cu mai multe hibe

„Distanţarea socială nu înseamnă o distanţare diplomatică sau politică”, a glumit şeful guvernului britanic.

Regatul Unit nu a încetat să se apropie de poziţiile Washingtonului în ultimele luni, efectuând chiar un viraj de 180 de grade faţă de Huawei, căreia i-a dat termen să-şi evacueze echipamentele până în 2027.

„Suntem bucuroşi”, a declarat presei Pompeo, potrivit căruia „premierul Boris Johnson are mare dreptate în acest dosar”. China în schimb afirmă că Londra s-a lăsat „păcălită” de americani.

Vârsta de aur promisă relaţiilor sino-britanice de fostul ministru al finanţelor George Osborne în cursul unei vizite la Beijing în 2015 pare de acum îndepărtată.

Regatul Unit a provocat mânia Chinei, facilitând obţinerea cetăţeniei britanice pentru aproape 3 milioane de locuitori din Hong Kong, ca răspuns la legea chineză asupra securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o acestei foste colonii britanice luna trecută.

Britanicii au plusat luni, suspendând tratatul de extrădare cu Hong Kong şi extinzând acolo embargoul asupra armelor deja aplicat Chinei continentale, considerând că Beijingul încalcă termenii tratatului sino-britanic din 1997 care însoţise retrocedarea acestui teritoriu.

Citește și : Matteo Salvini își declară scepticismul față de acordul european: ‘Nimeni nu primește cadouri, este un împrumut!’

Washingtonul, la rândul său, a revocat statutul comercial preferenţial acordat Hong Kong-ului, restrângând vizele pentru responsabilii chinezi acuzaţi de „repunerea în discuţie” a autonomiei acestei fostei colonii şi a sistat vânzarea echipamentelor de apărare sensibile acestui teritoriu.

În afară de Johnson, Mike Pompeo se va întâlni cu ministrul de externe Dominic Raab, cu fostul guvernator al Hong Kong-ului Chris Patten, precum şi cu Nathan Law, unul dintre tinerii militanţi cei mai proeminenţi ai mişcării hongkongheze pentru reforme, care locuieşte în prezent la Londra.

Guvernul britanic a afirmat că a exclus Huawei după sancţiunile americane impuse în luna mai acestei societăţi pentru a-i interzice accesul la semiconductori fabricaţi cu componente americane.

Dar potrivit lui Mike Pompeo, adevărata explicaţie este alta: „Sunt convins că britanicii au făcut-o pentru că experţii lor în securitate au ajuns la aceleaşi concluzii ca şi ai noştri”. „Informaţiile care tranzitează prin aceste reţele de origine chineză vor ajunge desigur la Partidul Comunist Chinez”, a spus el.

Huawei a respins ferm aceste acuzaţii.

Pompeo a sosit de altfel la Londra în ziua publicării unui raport oficial despre posibile ingerinţe ruseşti în viaţa politică britanică – în special în referendumul asupra Brexitului – care a fost elaborat după suspiciuni de ingerinţe ruseşti în campania prezidenţială americană.

Acest raport de 55 de pagini nu a permis să se tragă nişte concluzii precise, dar a scos în evidenţă lipsa de curiozitate a guvernului asupra problemei, subliniind „contrastul izbitor” cu răspunsul american după alegerile prezidenţiale din 2016, notează AFP.

Donald Trump şi Mike Pompeo au negat totuşi că Moscova ar fi putut juca un rol semnificativ în campania în vederea acestui scrutin.