DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că secretarul de stat american Mike Pompeo nu va ocupa postul de consilier pentru securitate naţională, potrivit dpa şi agerpres.

Trump a spus că a vorbit cu Pompeo despre o astfel de posibilitate, dar că secretarul de stat a preferat să vadă pe cineva nou în respectiva funcţie.


Citeşte şi: Americanii vor dezvălui numele unui suspect care ar dovedi implicarea saudită în atacurile 9/11

Liderul de la Casa Albă afirmase marţi că i-a cerut consilierului său pentru securitate naţională John Bolton să demisioneze, invocând puternice diferende de opinie cu consilierul său considerat un ‘uliu’ printre neoconservatori.

În prezent, a spus Donald Trump, există 15 potenţiali candidaţi pentru acest post, adăugând că, probabil, va anunţa un succesor al lui Bolton săptămâna viitoare.

Destituirea lui Bolton a intervenit pe neaşteptate, Casa Albă dând publicităţii un comunicat chiar cu o oră înaintea anunţului făcut de Trump în care spunea că John Bolton va participa la o conferinţă de presă împreună cu Mike Pompeo.

De asemenea, Bolton a continuat să posteze despre politica administraţiei americane pe social media chiar înainte de anunţul privind demiterea sa de către Donald Trump.

Cu toate acestea, preşedintele american făcuse aluzie anterior la divergenţele pe care le avea cu Bolton privind politica externă, iar observatorii au remarcat cu regularitate că cei doi făceau un cuplu straniu – un preşedinte izolaţionist şi un consilier pentru securitate naţională intervenţionist.

Până la înlocuirea oficială a lui Bolton, adjunctul său, Charlie Kupperman, asigură interimatul.

Citeşte şi: Reporteri fără Frontiere premiază jurnaliste persecutate de Arabia Saudită, Malta şi Vietnam

Bolton, al treilea consilier de securitate naţională al lui Donald Trump, părea să ducă numeroase bătălii la Casa Albă, cea mai recentă asupra Afganistanului şi Coreei de Nord, ceea ce părea să intre în contradicţie cu dorinţele preşedintelui.

Se pare că John Bolton s-a aflat în spatele abordării intransigente adoptate de Washington faţă de Iran şi Venezuela, notează dpa.