DISTRIBUIȚI
AP

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo i-a pus în gardă pe talibani împotriva atacurilor asupra americanilor, a anunţat marţi Departamentul de Stat, în timp ce afacerea unor prime ruseşti plătite insurgenţilor ia amploare în Statele Unite, relatează miercuri France Presse, potrivit agerpres.

Secretarul de stat „a avut ieri o videoconferinţă cu numărul doi al talibanilor şi negociator-şef, mollahul (Abdul Ghani) Baradar, pentru a discuta despre punerea în aplicare a acordului dintre Statele Unite şi talibani”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.


Citește și: NATO aprobă planul de apărare pentru Polonia și țările baltice

Pompeo „le-a spus clar talibanilor că aşteaptă ca ei să-şi respecte angajamentele, inclusiv să nu-i atace pe americani”, a adăugat ea într-un comunicat.

La rândul lor, talibanii au anunţat că şi-au reînnoit angajamentul de a respecta acordul semnat la sfârşitul lunii februarie cu Statele Unite, care vizează retragerea trupelor străine din Afganistan în schimbul începerii unui dialog de pace interafgan, în cursul acestei discuţii cu Pompeo.

The New York Times, urmat de Washington Post şi Wall Street Journal, au relatat în weekend că agenţi ruşi au distribuit bani combatanţilor „apropiaţi talibanilor” pentru a ucide soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Citește și: Facebook interzice o grupare violentă de extremă dreapta

Potrivit acestor ziare, care se bazează pe surse anonime din cadrul serviciilor secrete americane, informaţiile i-au fost transmise lui Donald Trump, iar Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe a discutat la sfârşitul lunii martie, fără a fi luate măsuri.

Rusia şi talibanii au respins categoric aceste informaţii.