DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a sosit luni la New Delhi, prima etapă a turneului său diplomatic în patru ţări din Asia, pentru convorbiri centrate, potrivit lui, asupra „ameninţărilor” din partea Chinei, informează AFP, potrivit agerpres.

Pompeo şi ministrul american al apărării, Mark Esper, care îl însoţeşte în acest turneu, vor evoca împreună cu responsabili indieni, în timpul acestei vizite de două zile, mijloacele de a conlucra „pentru contracararea ameninţărilor din partea Partidului Comunist chinez”, după cum a declarat miercurea trecută secretarul de stat american.


Citeşte şi: EXPLOZIE de cazuri asimptomatice în China

„India va fi partenerul cel mai important pentru SUA în regiunea India-Pacific (…) în acest secol”, a afirmat la rândul său, marţi, Mark Esper, într-un discurs la Centrul de reflecţie Atlantic Council.

Tensiunile dintre India şi China au escaladat după o confruntare sângeroasă corp la corp care a avut loc în iunie la frontiera lor contestată în Himalaya, confruntare soldată cu 20 de morţi de partea indiană şi cu un număr necunoscut de victime în rândurile chinezilor.

India a solicitat SUA echipamente pentru vreme rece, în condiţiile în care confruntarea sa cu China continuă la temperaturile glaciare ce se înregistrează în prezent în această regiune.

Problema ar putea fi abordată, potrivit experţilor, în timpul convorbirilor pe care Pompeo şi Esper le vor avea cu omologii lor indieni, ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar şi cel al apărării Rajnath Singh.

Se aşteaptă ca cele două ţări să semneze un acord de partajare a informaţiilor geospaţiale, deschizând calea pentru furnizarea de către Statele Unite de tehnologie sofisticată pentru rachete, potrivit unor responsabili.

Esper va discuta, de asemenea, despre modalităţile de creştere a cooperării între armatele celor două ţări. Aceasta ar putea include schimbul de informaţii, mai multe manevre comune şi vânzări de arme, incluzând posibil şi avioane de luptă americane F-18.

Citeşte şi: Maduro dă peste cap lumea medicală: Venezuela a descoperit LEACUL împotriva covidului!

După New Delhi, Pompeo urmează să se deplaseze în Sri Lanka şi Indonezia, de asemenea pentru a apăra ideea unei „regiuni indo-pacifice libere şi deschise”, numită după strategia SUA de stopare a expansionismului chinez. Între vizitele din aceste două ţări, secretarul de stat american se va opri şi în Maldive pentru a discuta despre securitatea maritimă şi lupta împotriva terorismului, potrivit Departamentului de Stat.

Pompeo se va întoarce în Statele Unite pe 30 octombrie, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.