DISTRIBUIȚI
AP

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a amânat o vizită în Ucraina pentru a „urmări situaţia” în Irak, unde manifestanţi proiranieni Ambasada SUA la Bagdad, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, citată de AFP, potrivit agerpres.

Secretarul de stat „trebuie să rămână la Washington pentru a se asigura de securitatea americanilor în Orientul Mijlociu”, a precizat ea într-un comunicat.


Citește și : Trump îşi păstrează încrederea în Kim în dosarul nuclear nord-coreean

Morgan Ortagus a adăugat că întregul turneu internaţional al lui Pompeo, care includea de asemenea Belarus, Kazahstan, Uzbekistan şi Cipru, a fost amânat şi va fi reprogramat.

Vizita lui Mike Pompeo programată iniţial pentru vineri în Ucraina urma să aibă loc înaintea procesului de destituire a lui Donald Trump, acuzat că ar fi exercitat un şantaj asupra Kievului în scopuri electorale. Secretarul de stat, care îl apără pe Donald Trump de la început, urma să se întâlnească în special cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare în 18 decembrie pentru abuz de putere de Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA. El este acuzat că ar fi îngheţat un ajutor militar crucial pentru Kiev cu scopul de a obţine de la omologul său ucrainean ca acesta să anunţe anchete asupra democratului Joe Biden, favorit pentru a-l înfrunta în noiembrie în cursa pentru Casa Albă.

Mike Pompeo urma apoi să se ducă la Minsk, unde trebuia să-l întâlnească sâmbătă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Belarus din 1994, pentru a face să progreseze normalizarea relaţiilor cu SUA.

Duminică, el trebuia să fie la Nur Sultan la o întâlnire cu preşedintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaiev, şi cu predecesorul său Nursultan Nazarbaev, considerat ca fiind adevăratul deţinător al puterii.

Citește și : Pompeo: Atacul împotriva ambasadei americane la Bagdad este opera unor ‘terorişti’

Secretarul de stat american era aşteptat apoi la Taşkent în 5 şi 6 ianuarie, unde era prevăzut să se întâlnească cu liderii Uzbekistanului şi să participe la o reuniune ministerială a Asiei Centrale referitoare în special la eforturile americane pentru ieşirea din conflictul din Afganistan.

Pompeo urma apoi să facă o escală, în 7 ianuarie, la Nicosia, pentru a se întâlni acolo cu liderii ciprioţi, dar şi cu preşedintele autoproclamatei Republici turce a Ciprului de Nord (RTCN), Mustafa Akinci, pentru a susţine procesul de reconciliere recomandat de ONU.