DISTRIBUIȚI
The Independent

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, începe vineri un turneu european cu o primă oprire în Germania, pentru o vizită care a fost amânată în ultimul moment la începutul lui mai, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Mike Pompeo urmează să se întâlnească vineri în capitala germană cu omologul său Heiko Maas şi cu cancelarul Angela Merkel, pentru discuţiile a căror anulare la începutul lui mai a stârnit indignare în Germania, multe voci vorbind de un gest simptomatic pentru starea relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Germania, deteriorate după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.


Citeşte şi: Kim Jong Un s-a întors ‘foc şi pară’ de la Hanoi şi i-a pedepsit aspru pe cei vinovaţi de eşecul summitului cu americanii

Într-o întâlnire cu presa înainte de a pleca spre Berlin, Pompeo a reluat apelul administraţiei americane ca Germania să-şi majoreze bugetul militar pentru a-şi îndeplini angajamentul ca stat al NATO de 2% din PIB.

„Preşedintele (american Donald Trump) nu este mulţumit”, a subliniat Pompeo. Germania „este o economie importantă şi mare în Uniunea Europeană şi avem nevoie să fie pe deplin angajată şi să consacre resursele adecvate protecţiei Europei”, a insistat şeful Departamentului de Stat.

Pe agenda discuţiilor de la Berlin se află şi Iranul, încă un aspect în legătură cu care Berlinul şi Washington sunt pe poziţii divergente. Vizita de la începutul lui mai a lui Pompeo în Germania a fost amânată din cauza tensiunilor dintre SUA şi Iran generate de retragerea Washingtonului din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi instituirea de sancţiuni americane împotriva Teheranului.

În loc să meargă la Berlin, şeful diplomaţiei SUA a făcut la începutul lui mai o deplasare-surpriză în Irak, pentru a avertiza împotriva unor presupuse ameninţări cu atacuri iraniene împotriva intereselor americane. Pompeo a mai explicat joi înainte de a pleca spre Europa că o serie de acte de sabotaj împotriva unor nave din Golf au fost „o tentativă a Iranului de a creşte preţul ţiţeiului pe plan mondial”.

Diplomaţia germană nu a rupt în ce o priveşte contactele cu republica islamică, iar Mike Pompeo a asigurat că există mai multe canale de comunicare posibile cu Teheranul. Potrivit France Presse, unul dintre acestea ar putea fi Germania sau Elveţia, pe care secretarul de stat american o va vizita de asemenea în weekend şi care reprezintă deja interesele SUA în Iran.

Citeşte şi: Atac cu cuţitul în centrul Ierusalimului: Doi israelieni se zbat între viaţă şi moarte!

Alte posibile subiecte sensibile pe agenda discuţiilor americano-germane sunt Ucraina, unde recent a fost ales un nou preşedinte, dar şi proiectul gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, căruia Washingtonul i se opune vehement.

Mike Pompeo a indicat joi că va aborda şi subiectul Huawei, gigantul chinez al comunicaţiilor pentru care Washingtonul l-a declarat un pericol pentru securitatea NATO. Berlinul refuză însă să interzică instalarea în Germania a tehnologiei 5G a Huawei, ale cărui echipamente, susţin SUA, permit Beijingului să-i spioneze pe occidentali.

Următoarele opriri ale lui Pompeo în Europa sunt Elveţia, Olanda şi Marea Britanie, unde urmează să-l reîntâlnească pe preşedintele american Donald Trump, aşteptat pentru o vizită de stat în perioada 3-5 iunie.