DISTRIBUIȚI
Politico

Washingtonul speră că Turcia şi Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG) kurde „îşi vor lua în serios angajamentele” pentru a pune capăt conflictului din nordul Siriei, a declarat vineri secretarul de stat american Mike Pompeo, informează AFP, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei americane a făcut această declaraţie la încheierea întrevederii avute la Bruxelles cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.


Citește și : Pentagon: Niciun soldat american nu va verifica respectarea ‘zonei de securitate’ între kurzi şi Turcia

Întrebat de jurnalişti în legătură cu acordul de încetare a focului negociat joi, la Ankara, de vicepreşedintele american Mike Pence şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Pompeo a recunoscut că acesta nu a fost aplicat „instantaneu” de către beligeranţi.

Pompeo a invocat probleme de „coordonare” necesare pentru asigurarea „unei retrageri securizate a luptătorilor YPG din zona controlată de turci şi care intră sub incidenţa acordului”.

Dar, a adăugat secretarul de stat american, „sperăm că, în următoarele ore, atât turcii, conform acordului pe care l-am obţinut împreună, cât şi luptătorii YPG, vor lua în serios angajamentele pe care şi le-au asumat”.

Şeful diplomaţiei americane a amintit că forţele kurde, pe care Ankara le consideră teroriste, dispun încă de ’96 de ore’, adică 4 zile, până marţi seara, pentru a se retrage din zonele de frontieră din nord-estul Siriei.

La expirarea acestui termen, dacă se va constata că forţele kurde nu s-au retras, ofensiva declanşată de Turcia pe 9 octombrie ar putea fi reluată, aşa cum a avertizat în cursul zile de vineri şeful statului turc.

Acordul încheiat joi prevede, de asemenea, crearea unei „zone de securitate” de 32 km în interiorul teritoriului sirian.

Citește și : Hillary Clinton acuză Moscova că se implică iar în alegerile din SUA: ‘Tulsi Gabbard, favorită a ruşilor’

Preşedintele Erdogan a repetat vineri că această zonă de securitate ar trebui „să se întindă pe o lungime de 444 km” şi nu doar în sectoarele asupra cărora forţele sale armate au preluat deja controlul, mai exact pe o lungime de 120 km între localităţile Tal Abyad şi Ras al-Ai. Turcia intenţionează să creeze în această zonă „12 posturi de observare”, a precizat preşedintele Turciei.

Vineri, încetarea focului a fost încălcată de lovituri aeriene din partea Turciei şi tiruri cu obuze din partea aliaţilor săi sirieni, care au provocat moartea a 14 civili şi a 8 luptători kurzi în satul Bab al-Kheir şi în împrejurimi, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).