DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul de stat american Mike Pompeo a chemat aşa-numitul „consiliu al înţelepţilor” tribali programat pentru vineri în Afganistan să elibereze sute de prizonieri talibani dintre care unii sunt acuzaţi de crime grave, pentru a avansa procesul de pace, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Recunoaştem că eliberarea acestor prizonieri este nepopulară”, a declarat Pompeo într-un comunicat, cu câteva ore înainte de a începe Loya Jirga, o adunare tradiţională de bătrâni la care urmează să participe aproximativ 3.200 de demnitari la Kabul.


Citeşte şi: PROTEST înăbuşit din faşă în Australia! Doi bărbaţi care pregăteau o manifestaţie împotriva măsurilor de izolare au fost arestaţi

„Dar acest act dificil va duce la un rezultat important, mult timp aşteptat de afgani şi prietenii Afganistanului: reducerea violenţei şi discuţiile directe care conduc la un acord de pace şi sfârşitul războiului”, a adăugat el.

Această adunare trebuie să decidă soarta a aproximativ 400 de deţinuţi talibani acuzaţi de crime grave şi a căror eliberare a fost refuzată până acum de guvernul afgan.

Acordul din 29 februarie dintre Statele Unite şi talibani prevede eliberarea de către guvernul afgan a 5.000 de insurgenţi şi de către aceştia din urmă a 1.000 de membri ai forţelor de securitate.

Citeşte şi: NAŢIONALISMUL în materie de vaccin se bate cap în cap cu lupta împotriva coronavirusului (OMS)

Autorităţile afgane au eliberat aproximativ 4.900 de prizonieri talibani. Insurgenţii refuză să înceapă negocierile până când toţi cei 5.000 de prizonieri nu vor fi eliberaţi.

Talibanii au anunţat la rândul lor că şi-au îndeplinit deja partea de schimb.