DISTRIBUIȚI
pluralist.com

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a susţinut vineri că SUA ar trebui să recunoască independenţa Taiwanului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Guvernul Statelor Unite ar trebui să facă imediat paşii necesari de mai multă vreme către ceea ce este corect şi evident: adică să ofere Republicii Chineze, Taiwanului, recunoaşterea diplomatică de către America drept ţară liberă şi suverană”. a spus Pompeo în timpul unei vizite la Taipei organizate de un grup de reflecţie taiwanez.


Citește și: Marea Britanie îi sancţionează pe oligarhii ruşi Alişer Usmanov şi Igor Şuvalov

Taiwanul se numeşte oficial Republica Chineză, dar politicienii adaugă de multe ori şi Taiwan în comentariile publice, menţionează Reuters.

„Deşi Statele Unite ar trebui să continue relaţiile cu Republica Populară Chineză, ca guvern suveran, recunoaşterea diplomatică din partea Americii a poporului taiwanez de 23 de milioane, iubitor de pace, şi a guvernului legal, ales democratic al acestuia nu mai poate fi ignorată, evitată sau tratată ca secundară”, a insistat Pompeo.

Citește și: Marea Britanie îi sancţionează pe oligarhii ruşi Alişer Usmanov şi Igor Şuvalov

Comentariile fostului şef al diplomaţiei de la Washington încalcă o limită sensibilă pentru China, care consideră că teritoriul Taiwanului îi aparţine şi care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru aducerea insulei sub controlul Beijingului. Partea chineză consideră problema Taiwanului cea mai importantă în relaţia cu Statele Unite.

După ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul, în ianuarie anul trecut, China a anunţat sancţiuni împotriva „mincinosului şi înşelătorului” Pompeo şi a altor 27 de oficiali de rang înalt din administraţia fostului preşedinte Donald Trump.