DISTRIBUIȚI
Politico

SUA se pregătesc să semneze un acord cu talibanii, condiţionat de o perioadă de reducere a violenţelor în Afganistan, a anunţat vineri secretarul de stat american, Mike Pompeo, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Odată (reducerea violenţei) pusă în practică cu succes, semnarea acordului între Statele Unite şi talibanii ar trebui să meargă înainte’, a declarat Pompeo într-un comunicat emis după vizita întreprinsă în Arabia Saudită.


Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

‘Ne pregătim ca semnarea să aibă loc la 29 februarie’, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Această dată fusese avansată puţin mai devreme de un înalt responsabil taliban, potrivit căruia semnarea acordului va avea loc în capitala Qatarului, Doha, dacă ‘reducerea violenţelor’ anunţată de americani şi de talibani va fi respectată.

Acest armistiţiu parţial a fost încheiat în vederea semnării unui acord între SUA şi talibani, ce ar marca o etapă importantă în conflictul din Afganistan vechi de 18 ani.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Armistiţiul, ce trebuie să dureze o săptămână, nu pare să fi început, în condiţiile în care un atac taliban împotriva armatei afgane a avut loc duminică în nordul ţării.

În comunicatul său, Mike Pompeo menţionează că negocierile interafgane vor începe la scurt timp după semnarea acordului la 29 februarie.

Ele ‘se vor baza pe această etapă fundamentală pentru a se ajunge la o încetare a focului completă şi permanentă şi la o viitoare foaie de parcurs în Afganistan’, a mai arătat Pompeo. Deşi a recunoscut menţinerea unor provocări, secretarul de stat a subliniat că progresele realizate până acum oferă ‘speranţe’ şi constituie ‘o reală oportunitate’ pentru pace’. ‘Statele Unite îi cheamă pe toţi afganii să profite de ocazie’, mai adaugă secretarul de stat în comunicat.