DISTRIBUIȚI
Radio Farda

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a aflat marţi în Slovacia, în cadrul mini-turneului său prin Europa Centrală, menit să contracareze influenţa în creştere a Rusiei şi Chinei, informează AFP, potrivit agerpres.

A trecut deja „prea mult timp de când America nu este angajată în mod profund aici”, a afirmat Pompeo în timpul întrevederii sale cu preşedintele slovac Andrej Kiska, cu referire la prima vizită a unui şef al diplomaţiei americane în această ţară după 14 ani.


Citește și: Incendiu devastator într-un hotel din India. Cel puțin 17 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

Pompeo a discutat de asemenea cu cinci foşti prizonieri politici, în faţa unui memorial denumit „Poarta Libertăţii”, situat la frontiera cu Austria, unde 400 de oameni au fost ucişi între 1945 şi 1989, în timpul tentativelor de a trece de partea cealaltă a Cortinei de Fier.

„Acolo unde se aflau garduri din sârmă ghimpată şi gardieni înarmaţi, oamenii, bunurile şi informaţiile comunică liber astăzi”, şi-a exprimat bucuria Mike Pompeo. „SUA au rămas de partea poporului slovac, ca prieten şi partener (…) în decursul ultimilor 30 de ani şi vom continua să-l susţinem în deceniile ce vor urma”, a promis el.

SUA sunt îngrijorate în legătură cu dependenţa energetică a ţărilor europene faţă de Rusia. Luni, în Ungaria, una dintre cele mai proruse ţări din UE, scrie AFP, Pompeo a exprimat în faţa premierului Viktor Orban îngrijorările Washingtonului cu privire la dezvoltarea rapidă a relaţiilor politice şi economice ale acestei ţări cu Moscova şi Beijingul.

Citește și: Ungaria își vinde toată flota de avioane MiG-29

Potrivit unui înalt responsabil american, Pompeo ar urma să transmită un mesaj similar şi Slovaciei, foarte dependentă de Rusia în ceea ce priveşte importurile energetice.

„Obiectivul general pe care îl puteţi vedea în Europa Centrală este asemănător celui al strategiei noastre în Asia-Pacific”, a explicat responsabilul american. „Trebuie subliniat, în domenii vulnerabile în care rivalii noştri, China şi Rusia, câştigă teren, că noi dorim să ne sporim angajamentul diplomatic, militar şi cultural”, a subliniat acelaşi responsabil, adăugând că SUA încearcă de asemenea să susţină mai mult mass-media independente din regiune.

Pompeo urmează să se deplaseze mai târziu în timpul zilei de marţi în Polonia, unde va avea loc miercuri şi joi o conferinţă dedicată influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.