DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele american Mike Pence a transmis marţi un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i încuraja pe cei care protestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro şi pentru a evidenţia susţinerea americană pentru liderul de opoziţie Juan Guaido, potrivit Reuters, potrivit agerpres.

Într-un mesaj video înregistrat în engleză, amestecată şi cu câteva cuvinte sau propoziţii în spaniolă, Mike Pence, care l-a criticat şi până acum pe Maduro, spune că acesta este un ‘dictator’ care nu are dreptul să revendice puterea.


Citește și : Jaf pe Champs Elysees. Hoţii au fugit cu o pradă de la circa treizeci de seifuri ale unei bănci

„Din partea preşedintelui Donald Trump şi a întregului popor american, vreau să exprim sprijinul de neclintit al SUA, în contextul în care voi, popor venezuelean, vă ridicaţi vocea într-un apel pentru libertate”, a spus Pence.

Opoziţia din Venezuela pregăteşte pentru miercuri marşuri în întreaga ţară ca parte a unui eveniment anual care marchează căderea guvernului militar în 1958. Criticii guvernului îl compară tot mai mult pe Maduro cu dictatorul Marcos Perez, care a fost înlăturat de la putere în acel an.

„Nicolas Maduro este un dictator care nu are legitimitatea să pretindă puterea. Nu a câştigat niciodată preşedinţia într-un scrutin liber şi corect şi şi-a menţinut controlul asupra puterii prin încarcerarea oricui îndrăzneşte să îi se opună”, a spus Pence în mesajul său, pe care şi l-a început cu salutul spaniol ‘hola’.

Pence a exprimat din nou sprijinul SUA pentru Guaido, cu care a vorbit la telefon la începutul acestei luni, şi pentru Adunarea Naţională pe care acesta o conduce, ca „ultimul vestigiu al democraţiei”.

Pence a spus că Washingtonul sprijină decizia lui Guaido de a impune puterile Adunării Naţionale, de a-l declara pe Maduro ‘uzurpator’ şi de a forţa crearea unui guvern de tranziţie.

Citește și : Preşedintele columbian cere guvernului cubanez să-i extrădeze pe membrii gherilei ELN

„În contextul în care vă faceţi auzite vocile mâine (miercuri – n.r.), din partea poporului american transmit tuturor oamenilor drepţi din Venezuela: estamos con ustedes (‘suntem alături de voi’ – n.r.)”, a adăugat el.

„Suntem cu voi, suntem alături de voi şi vom fi cu voi până când democraţia va fi restabilită şi vă veţi recâştiga dreptul înnăscut la libertate”, a mai transmis vicepreşedintele american.

Maduro a fost învestit în funcţie la 10 ianuarie pe fondul unor critici la nivel mondial că mandatul său este ilegitim după alegerile din 2018 care au fost considerate în mare măsură ca fiind fraudate.