DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele american Mike Pence a cerut joi preşedinţilor Guatemalei, El Salvadorului şi Hondurasului să frâneze „exodul” migranţilor ilegali spre SUA, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Le spun cu cel mai mare respect preşedinţilor reuniţi aici (în Ciudad de Guatemala) că acest exod trebuie să se termine; este o ameninţare pentru securitatea SUA şi, aşa cum noi respectăm suveranitatea voastră, frontierele voastre, insistăm ca voi să le respectaţi pe ale noastre”, a declarat Mike Pence în Palatul Naţional din capitala Guatemalei.


Citeşte şi: Baie de sânge în campania electorală din Mexic. 133 de politicieni au fost ucişi

Pence s-a întâlnit cu preşedinţii Guatemalei, Jimmy Morales, Honduras, Juan Orlando Hernández, şi El Salvadorului, Salvador Sánchez Cerén pentru a evoca criza migraţiei din SUA.

Începând din luna mai, politica „toleranţei zero” a administraţiei preşedintelui Donald Trump a provocat despărţirea a 2.300 de minori de părinţii lor migranţi, care trecuseră ilegal frontiera cu Mexicul, unde Donald Trump vrea să obţină construirea unui zid de separare. În urma polemicii declanşate, preşedintele american a semnat în cele din urmă săptămâna trecută un decret cu scopul de a evita aceste despărţiri.

Potrivit lui Mike Pence, printre miile de centramericani care vin să ceară azil în SUA „puţini sunt cei care scapă unei persecuţii” reale.

„Majoritatea migranţilor sunt în căutarea unor oportunităţi economice mai bune, crezând că pot să nu se conformeze legilor SUA şi să intre în ţara noastră fără consecinţe”, a spus el, adăugând că membri ai bandelor căutate de autorităţi se amestecă printre migranţi.

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

Pence a cerut populaţiei celor trei ţări din aşa-numitul „Triunghi nordic din America Centrală” să nu călătorească fără documente în regulă. „Veniţi legal, dacă nu, nu o faceţi!”, a îndemnat el. „Nu vă puneţi în joc viaţa şi pe cea a copiilor voştri”, a insistat el.

Preşedintele Hondurasului a declarat la rândul său că ei vor lucra la „regândirea conceptului” de a „ataca la rădăcină” problemele care generează migraţia, precum traficul de fiinţe umane, traficul de droguri şi piaţa neagră a armelor de foc.