DISTRIBUIȚI
focus.de

Vicepreşedintele american Mike Pence, care a rostit săptămâna trecută un rechizitoriu dur împotriva Chinei, a profitat joi de o reuniune a ţărilor din American centrală la Washington pentru a face apel la ele să nu cedeze în faţa sirenelor Chinei pentru dezvoltarea lor economică, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Când realizaţi parteneriate comerciale cu alte naţiuni, printre care şi China, vă cerem să solicitaţi înainte de toate transparenţă şi să vă prezervaţi interesele pe termen lung, precum şi pe ale noastre”, le-a spus el preşedinţilor din Honduras şi Guatemala, Juan Orlando Hernandez şi Jimmy Morales, şi vicepreşedintelui Salvadorului, Oscar Samuel Ortiz Ascencio.


Citește și : SUA au dispus suspendarea tuturor zborurilor interne şi internaţionale cu avioanele de vânătoare F-35

El a estimat că numai „prosperitatea” în aceste ţări ar permite rezolvarea „crizei migraţiei”, una dintre priorităţile administraţiei lui Donald Trump, care a promis să stopeze imigraţia clandestină provenind din America centrală.

„Vom continua să fim alături de voi pentru a lupta împotriva corupţiei în ţările voastre, pentru a întări statul de drept, dar şi pentru a favoriza crearea de locuri de muncă şi creşterea economică în ţările voastre”, a promis Mike Pence.

„Astăzi, chiar dacă ţări precum China încearcă să-şi extindă influenţa în regiune, cel mai bun mod de a rezolva aceste probleme este, credem noi, să întărim legăturile între SUA şi Triunghiul de Nord”, care reuneşte Hondurasul, Guatemala şi El Salvador, „precum şi toate naţiunile de pe continentul nostru”, a subliniat vicepreşedintele SUA.

Pe fondul războiului comercial prin intermediul taxelor vamale, guvernul Trump a ridicat recent tonul în faţa Beijingului într-o serie de alte subiecte, precum respectarea drepturilor omului în Coreea de Nord şi „militarizarea” Mării Chinei de Sud.

Mike Pence a formulat această nouă politică într-un discurs foarte ferm de săptămâna trecută, acuzând în special autorităţile chineze de ingerinţă în politica americană în scopul de a se debarasa, pe viitor, de Donald Trump.

Citește și : Cazul Khashoggi: Turcia neagă implicarea unor anchetatori americani

În acest atac frontal fără menajamente, vicepreşedintele american a criticat deja rolul chinez în America latină, în special împrumuturile către „regimul corupt şi incompetent” al lui Nicolas Maduro în Venezuela, căruia China îi oferă „un colac de salvare”.

„Beijingul se amestecă şi în politica anumitor ţări acordând un sprijin direct partidelor şi candidaţilor care promit să favorizeze obiectivele strategice ale Chinei”, a acuzat vicepreşedintele american. Nu în ultimul rând, el a criticat faptul că Partidul Comunist chinez „a convins anul trecut trei naţiuni latinoamericane să rupă relaţiile cu Taiwanul”.